preskoči na sadržaj

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb

 > NASLOVNICA
Vijesti

MEĐUNARODNA DJEČJA IZLOŽBA LIKOVNE UMJETNOSTI U REPUBLICI ČEŠKOJ

Autor: Maja Burger, 14. 4. 2020.

Veliki uspjeh učenice Češkog jezika i kulture na 48. međunarodnoj dječjoj izložbi likovne umjetnosti Lidice 2020 u Republici Češkoj!

U studenom prošle godine objavljeno je 48. izdanje ove velike međunarodne manifestacije u Češkoj. Ovogodišnje izdanje posvećeno je temi krajolika.

Generalna skupština UN-a proglasila je 2020. međunarodnom godinom zdravlja biljaka. „Zdrave biljke su važne za život na Zemlji, za pravilno funkcioniranje ekosustava i za sigurnost hrane. Štetnici i bolesti biljaka oštećuju usjeve, smanjujući dostupnost hrane i povećavajući troškove proizvodnje hrane. Pomažu održavanju zdravog okoliša, šuma, biološke raznolikosti i prevladavanju klimatskih promjena. Zdrave biljke podržavaju borbu protiv gladi, siromaštva i neuhranjenosti. Biljke, velike i male, pripadaju krajoliku jednako kao što krajolik pripada čovjeku od davnina.“

Glavna tema krajolik, imala je čitav niz podtema npr. život biljaka i drveća, arhitektura i krajolik, životinje u krajoliku, krajolik pod utjecajem ljudske aktivnosti.

Državni odabir radova je u nadležnosti Hrvatskog školskog muzeja u Zagrebu koje poziva sve odgojno - obrazovne institucije da se uključe u ovaj natječaj. Ove godine na natječaj su pristigla 882 rada iz cijele Hrvatske, stručno povjerenstvo odabrao je 121 rad za slanje u Češku. Među odabranima je i rad učenice 7. razreda Češkog jezika i kulture naše škole (Češka dopunska škola Češke besede Zagreb) Marte Jurekić. Martin akvarelirani crtež “Matka” (hrvatski majka) odabran je od ukupno 14 radova učenika Češkog jezika i kulture koje je na državni izbor poslala učiteljica Maja Burger. Učenicima je održala motivacijsko uvodno foto predavanje, učenici su sami odabrali teme i tehniku te nakon konzultacija s učiteljicom prionuli poslu. Martin rad je praktički proročanska vizija koja prikazuje personificiranu Majku Zemlju kako s bolnom grimasom trpi pod teretom ljudskog iskorištavanja, što je posebno aktualno u sadašnjim okolnostima uzrokovanih  pandemijom korona virusa.

Nadamo se da će Martina “Matka” postići uspjeh i u Češkoj, što bismo trebali saznati u svibnju.

Maja Burger
CMS za škole logo
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb / Bogišićeva 13, HR-10000 Zagreb / www.os-sskranjcevic-zg.skole.hr / os-sskranjcevic-zg@os-sskranjcevic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju