preskoči na sadržaj

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb

 > Knjižnica
AKTIVNOSTI ŠKOLSKE KNJIŽNICE

19. PUTOVANJE NAPRTNJAČA

Autor: Nermina Beširević, 1. 4. 2019. 20:42

Od 22. do 27. ožujka 2019. naprtnjače su se družile s Lukasom (3.a), Izabelom (3.b), Leonom (3.c) i njihovim obiteljima i pritom su se dobro zabavili. Ako ne vjerujete, čitajte dalje…

LUKAS je čitao s roditeljima, mlađom sestrom Zanom i bakom.

Napisao je da je nakon dugog i željnom iščekivanja naprtnjača napokon stigla i u njegovu obitelj. Odmah su svi zajedno pročitali priču Findusov Božić jer je to bila sekina želja. Lukasa je odmah privukla knjiga Čuda svijeta. Posebice se razveselio jer je neka od mjesta koja se u njoj opisuju već posjetio, ali i otkrio koliko se toga još može vidjeti. Iz knjige Upoznaj Zagreb saznao je da je jedan od asteroida nazvan po Zagrebu. Po uputama iz knjige Čudesan origami s tatom je napravio gatalicu: nije bilo tako jednostavno, no na kraju su uspjeli. Tata je pohvalio projekt, a posebno ga je razveselio odabir knjiga. Knjiga Upoznaj Zagreb podsjetila je na sve ljepote našega grada, a Čudesan origami priuštila im je ugodno i nezaboravno iskustvo, ali i podsjetila na neke možda već zaboravljene igre. Mama misli da je ovo odličan projekt i nada se da će ovakvih projekata biti i dalje jer vole čitati i čitaju svaku večer prije spavanja. Baka je također zadovoljna projektom: napisala je da mala Zana znatiželjno zavirivala u naprtnjaču i rekla da je super. Na kraju je Lukas razredu pokazao sliku na kojoj čita sa sestrom.

Velika pohvala Lukasu i cijeloj obitelji!

 

IZABELA je čitala s roditeljima i starijom sestrom Elenom zahvaljujući kojoj je naprtnjača prije osam godina prvi put gostovala u njihovoj obitelji. Izabela je čitala knjige Mala vrtlarica, Svijet kreativnosti i zabave, Roditelji i djeca: kako zajedno te 101 kako djetetu pokazati da ga volite, a uspjela je prolistati i krimić namijenjen starijim članovima obitelji.  Uglavnom, iz svake je knjige pročitala ono što joj je bilo zanimljivo. Ovaj joj se projekt svidio jer je zabavan i poučan. No, to nije sve: najviše joj se svidio jer je okupio cijelu obitelj oko čitanja. Zato ga želi ponoviti.

Mami Dubravki se projekt također sviđa jer je ponukao članove obitelji da odvoje vremena i u miru čitaju knjige. Prolistala je knjige Mala vrtlarica i Upoznaj Zagreb i obje su joj se svidjele.

Tata Leo čitao je knjigu Rimljani jer voli povijest. Osim toga, u Rimu su on i mama Dubravka bili na medenom mjesecu i ostao im je u prekrasnom sjećanju.

Elena, ljubiteljica krimića, čitala je roman Tajno ime.

Na kraju, Izabela je razredu pokazala slike snimljene tijekom projekta.

Velika pohvala Izabeli i cijeloj obitelji!

 

 

LEONA je čitala s roditeljima i mlađim bratom Darijom. Napisala je da su s veseljem dočekali naprtnjaču.

Svi zajedno čitali su knjigu Upoznaj Zareb i saznali da je Medvednica nekoć bila otok u Panonskom moru te da se tu prije 13 milijuna godina nasukao mali kit.

S bratom je čitala slikovnicu Findus se seli, priču o mačku koji je u rano jutro skakao po krevetu. No, najviše joj se svidio Morski dnevnik Pauline P. jer joj je bilo zabavno čitati o Paulininim zgodama u Školi u prirodi. Svidjela joj se i knjiga Origami jer je naučila kako je od običnog papira moguće puno toga napraviti, a s  mamom je napravila pticu i pingvina.

S tatom je čitala knjigu Civilizacije svijeta.

Mama je čitala knjige 101 način kako djetetu pokazati da ga volite te Roditelji i djeca: kako zajedno? Leona je s mamom prolistala knjigu Vrtlarstvo za djecu iz koje su dobile nove ideje kako uljepšati stan. Mama je pohvalila projekt i odabir knjiga. Ovakav oblik obiteljskog druženja je novost, ali i prilika da zajedno više čitaju i provode vrijeme na kvalitetan i ugodan način.

I tati su knjige bile zanimljive i pružile priliku za druženje na drugačiji način.

Leona je potom razredu pokazala obiteljsku fotografiju snimljenu tijekom čitanja.

Velika pohvala Leoni i cijeloj obitelji!

 [više]

18. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 1. 4. 2019. 20:40

Od 15. do 20. ožujka 2019. naprtnjače su po 18. put gostovale u domovima trećaša, a u svojim su ih obiteljima ugostili  Ema (3.a), Tia (3.b) i Oskar (3.c).

EMA je čitala u društvu roditelja i bake.

Već u petak, po dolasku iz škole, s mamom je otvorila naprtnjaču jer ih je jako zanimalo koje se knjige u njoj kriju. Zaključile su da ima za svakog ponešto.

Mama, obožavateljica krimića, u dva je dana pročitala knjigu Stara ljubav. Knjiga joj se toliko svidjela da je odlučila posuditi još koji Pavličićev roman. Ema i mama su se dobro zabavile čitajući knjigu 101 način kako djetetu pokazati da ga volite. Shvatile su da su u njihovoj obitelji već mnogi od navedenih načina isprobani, ali su našle jedan (Buka je u modi) koji ih je najviše nasmijao i  koji će isprobati prvom prilikom.

Prelistale su i knjigu Čudesan origami. Kako se bližio Dan očeva, Ema je odlučila napraviti origami brod, što joj je i uspjelo, ali ne iz prvog pokušaja. S bakom, s kojom već nekoliko godina sadi u vrtu, prelistala je  knjigu Mala vrtlarica. Najviše su čitale o mrkvi i tikvicama jer su ih ove godine planirale posaditi. Baka je iz knjige u svoju bilježnicu prepisala kalendar radova.

S tatom je Ema čitala knjige Upoznaj Zagreb i Čuda svijeta. Iz prve knjige tati su se najviše svidjeli sport i rekreacija jer voli trčati, igrati nogomet i svake subote ide na Sljeme. Iz druge knjige najviše im se svidjela priča o Zeusovom kipu za čiju je izgradnju utrošena po tona slonovače i zlata.

Emi je bilo žao što tako brzo mora vratiti naprtnjaču jer bi se iz njenih knjiga moglo naučiti još puno zanimljivosti.

Mama je napisala da im je drago što su bili dio projekta koji im je donio puno smijeha, znatiželjnih pitanja i novih spoznaja o svijetu oko nas.

Na kraju je Ema prijateljima pokazala sliku snimljenu tijekom projekta.

Velika pohvala Emi i cijeloj obitelji!

TIA čitala u društvu roditelja i brata Matije, a slušala ih je i Tasha, kućna ljubimica.

Tiji se najviše svidjela knjiga Pettson ima loš dan. Osim te, svidjele su joj se i knjige Mala vrtlarica te Svijet kreativnosti i zabave. Za kraj je napisala da svima preporuča sve knjige.

Mama Marija napisala je kako im je bilo zadovoljstvo ugostiti naprtnjaču i po drugi put jer je lijepo družiti se uz knjige:uz čitanje su se  lijepo zabavili i ponešto naučili. Posebno je istaknula knjigu 101 način kako djetetu pokazati da ga volite.

Matiji se najviše svidjela knjiga Rimljani jer je o tom razdoblju povijesti učio u petom razredu.

Tata Tomislav predlaže da se druženje s naprtnjačom ponovi i dogodine. Čitao je Pavličićev krimić Tajno ime, a djeci savjetuje da čitaju puno više.

Na kraju, Tia je razredu pokazala sliku snimljenu tijekom čitanja.

Velika pohvala Tiji i cijeloj obitelji!

 

OSKAR je čitao u društvu roditelja. Bio je jako sretan kad je naprtnjača napokon stigla u njegovu obitelj. Prvo je s tatom prolistao sve knjige, a najviše su vremena proveli čitajući knjigu Civilizacije svijeta. S mamom je čitao knjige Upoznaj Zagreb i Civilizacije svijeta. Prolistali su i knjigu Origami. Oskaru se najviše svidjela knjiga Findus se seli.

Napisao je da dosad nisu imali običaj čitati na ovakav način, ali i da bi bilo super da su imali malo više vremena.

Oskarova mama je napisala da je naprtnjača uspjela navečer okupiti obitelj, što se, zbog raznih aktivnosti, ne događa tako često. Svi su pronašli barem jednu knjigu koju su duže prelistavali i poželjeli pročitati u cijelosti. Smatra da je ovo lijep projekt koji zbližava obitelj te potiče na razgovor i druženje uz knjige.

Velika pohvala Oskaru i cijeloj obitelji!

 

 

 [više]

17. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 21. 3. 2019. 21:51

Na svom 17. putovanju naprtnjače su bile od 8. do 13. ožujka 2019. i to u domovima trojice dječaka: Adnana (3.a), Luke (3.b) i Frana (3.c) :

ADNAN je čitao u društvu roditelja, brata i sestre. Mlađem bratu svidjela se knjiga 101 način kako djetetu pokazati da ga volite, a starijoj sestri knjiga Upoznaj Zagreb! Adnanu se najviše svidjela knjiga Mala vrtlarica, a prema uputama iz nje volio bi zasaditi jagode. Zanimljive su mu bile i knjige Findusov Božić, Origami i Morski dnevnik Pauline P. Napisao je da je s dolaskom naprtnjače u njegov dom sve bilo drugačije: inače nemaju običaj obiteljskog čitanja, ali mu se to jako svidjelo i volio bi da se češće događa.

Pohvala cijeloj obitelji!

LUKA je čitao u društvu roditelja i kućnog ljubimca Maksa: napisao je da ih  je Maks gledao dok su čitali, pritom vrtio glavom i vjerojatno bio sretan jer je cijela obitelj na okupu. Luki se najviše svidjela knjiga Svijet kreativnosti i zabave. Iz nje je naučio kako se može igrati, ali i kako napraviti neke igračke. Za kraj je napisao:  “Svi smo se lijepo družili.”

Tata Alan također je uživao čitajući knjige, a najviše mu se svidjela knjiga 101 način kako djetetu pokazati da ga volite jer je poučna za roditelje: pokazuje koliko su djeci važni  ljubav i  zagrljaj.

I mama Morana je pohvalila projekt jer su kvalitetno provodili vrijeme čitajući knjige I potom razmjenjujući dojmove. Najviše joj se svidjela knjiga Roditelji i  djeca: kako zajedno jer ju je podsjetila na neke načine kako dijete učiniti sretnijim.

Na kraju, Luka je razredu pokazao sliku snimljenu tijekom čitanja.

Pohvala cijeloj obitelji!

 

 

FRAN je čitao u društvu roditelja i tete Marice. Napisao je da je bio sretan kad je naprtnjača došla u njegovu obitelj. Već u petak je s tetom Maricom čitao knjigu Findus se seli i bila mu je smiješna. Tijekom vikenda je s roditeljima čitao knjigu Civilizacije svijeta: s tatom je čitao o kineskoj medicini, a s mamom o  Kineskom zidu i mit o Gilbamešu. Knjiga mu se toliko svidjela da ju je poželio za Uskrs (uz knjigu o grčkoj mitologiji). U knjizi Upoznaj Zagreb našao je puno zanimljivih podataka jer ga zanima zagrebačka povijest. Mama voli krimiće pa je pročitala knjigu Brda se miču. Fran je još pročitao ulomke iz knjige Morski dnevnik Pauline P. i čini mu se da je smiješna i zabavna.

Mama je napisala da i inače puno čitaju i da Frana odmalena potiču da uživa u knjigama. Mama I tata složili su se da je ovo dobar projekt koji će djeci pomoći da više čitaju i da im knjige postanu prijatelji.

Na kraju, Fran je prijateljima pokazao sliku snimljenu tijekom čitanja.

Pohvala cijeloj obitelji!

 [više]

PRVAŠIĆI U MEDVEŠČAKU – SUSRET S KNJIŽEVNICOM JELENOM PERVAN

Autor: Nermina Beširević, 13. 3. 2019. 15:26

U petak, 8. ožujka 2019. učenici 1.a su u pratnji učiteljice Vlatke i knjižničarke Nermine bili gosti Dječjeg odjela Knjižnice Medveščak. Tamo su nas dočekale knjižničarke i mlada književnica Jelena Pervan, autorica nekoliko slikovnica i knjiga. Slušali smo priču o Mrljeku i Prljeku, dvjema bakterijama koje žive na rukama djevojčice koja baš i nije brinula o higijeni. Na zabavan način naučili smo zašto je pranje ruku važno, kakve to veze ima s čitanjem, kako je Jelena postala književnicom  i još puno toga. U društvu mlade, zabavne i vesele književnice  vrijeme je brzo prošlo. No, naši se učenici nisu samo zabavljali, već su bili i jako vrijedni: odgovarali su na pitanja, pitali i oni poneko, a na kraju su bili i kreativni: osmislili su obiteljsko stablo Mrljeka i Prljeka, crtali njhove rođake i davali im zanimljiva imena. U dobrom društvu vrijeme nam je jako brzo prošlo. Veselimo se nekom novom književnom susretu!

 

 [više]

16. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 13. 3. 2019. 15:22

Naprtnjače su po 16. put bile u domovima trećaša. Od 1. do 5. ožujka 2019. ugostili su ih Vanja (3.a), Ivan (3.b) iMia (3.c).

VANJA je čitao u društvu roditelja i starijeg brata Šimuna. Za početak čitanja odabrao je knjigu Findusov Božić, mama je uzela krimić Stara ljubav, Šimun knjigu Čuda svijeta, a tata knjigu Upoznaj Zagreb. Tata je inzistirao da zajedno čitaju knjigu Upoznaj Zagreb, a kada su je pročitali, svatko je čitao knjigu koju je odabrao za sebe. Nakon knjige Findusov Božić, Vanja je čitao knjigu Mala vrtlarica kako bi iz nje naučio kako zasaditi neke biljke. Ipak, najviše mu se svidjela knjiga Findusov Božić, a i ostalim članovima obitelji svidjele su se knjige koje su odabrali za čitanje. Tata misli kako je ovo zgodna ideja koja promovira vrijednost knjige i čitanja općenito, uz zgodan dodatak obiteljskog zajedništva. Još je napisao kako je bilo pravo zadovoljstvo „gnjaviti“ dečke povijesnim činjenicama o Zagrebu, a misli i kako su se i oni zabavili. Mama je pohvalila projekt i odabir knjiga jer se za svakoga našlo ponešto. Napisala je kako im je baš bilo zabavno s naprtnjačom. Šimun je napisao kako inače nije „fan“ čitanja, ali mu se ova naprtnjača baš svidjela, posebno knjiga Čuda svijeta.

Šimun je dojam završio rečenicom: „Čitanje u našoj obitelji inače nije uobičajen, a naprtnjača je nešto novo.“

Na kraju je prijateljima pokazao sliku snimljenu tijekom čitanja, uz komentar: „Ovo smo tata, Šimun i ja kad navečer svatko čita svoju knjigu iz naprtnjače, a mama nas ometa slikajući.“

Pohvala cijeloj obitelji!

I IVAN je čitao u društvu roditelja i starijeg brata Jakova. Inače, Ivan je trenutno na putu, ali je vrijedno napisao dojam koji će po povratku pročitati prijateljima i pokazati im sliku snimljenu tijekom boravka naprtnjače u obitelji. No, evo najvažnijih stvari iz njegova dojma: svidio mu se projekt jer u njemu sudjeluje cijela obitelj. Čitao je knjigu Svijet kreativnosti i zabave. U njoj je opisao puno zabavnih igara i kako ih napraviti, ali i kako iskoristiti naizgled nepotrebne stvari. Tati Siniši jako se svidio projekt: ideja zajedničkog čitanja u obitelji je odlična. Jakov je čitao knjigu 101 način kako pokazati djetetu da ga volite, a i sviđa mu se projekt. Mami Ivani je naprtnjača puna knjiga bila poput posjeta knjižnici- nikad ne znaš što sve možeš naći: iznenade te bogatstvom sadržaja i tema koje te privuku.

Pohvala cijeloj obitelji!

MIA je čitala u društvu roditelja i mlađeg brata. Napisala da su s veseljem dočekali naprtnjaču. Prvo je s tatom čitala knjigu Upoznaj Zagreb iz koje je saznala da su mamuti nekad hodali centrom Zagreba, da je Medvednica bila tek otok Panonskoga mora, a da su ostaci malog nasukanog kita pronađeni kraj Podsuseda krajem 19. st. stari 13 milijuna godina. Svidjela joj se i knjiga Morski dnevnik Pauline P. jer joj je bilo zabavno čitati o zgodama koje je P.P. doživjela tijekom Škole u prirodi. Bratu je čitala poučnu knjigu Findus se seli o mačku koji je ujutro skakao po krevetu. Čitajući knjigu Origami, uspjela je napraviti pticu. KnjiguCivilizacije svijetačitala je s mamom. Saznala je da su prve Olimpijske igre održane u Grčkoj, 776. godine prije Krista. Prolistala je i knjigu Vrtlarstvo za djecu. Knjige 101 način kako pokazati djetetu da ga volite i Roditelji i djeca: kako zajedno interesirala je roditelje. Dojam je završila zahvalom projektu koje je omogućio da više čitaju i da se više druže s obitelji.

Mia je razredu pokazala čak četiri slike snimljene tijekom provedbe projekta, a na jednoj od njih vidimo i pticu izrađenu zahvaljujući knjizi Origami.

Pohvala cijeloj obitelji!

 [više]

15. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 4. 3. 2019. 17:50

Naše su knjižne naprtnjače 22. veljače 2019. krenule na svoje 15. putovanje.

Do 27. veljače boravile su u domovima dvojice dječaka: Roka (3.b) i Mihaela (3.c).  Naprtnjača 3.a ovaj tjedan nije imala sreće: Vanja je bio bolestan, a Adnan je otišao kući prije dolaska naprtnjače. No, ništa strašno, nakon neplaniranog odmora u petak će i njihova naprtnjača krenuti na novo putovanje.

 

ROKO je bio vrijedan: iako je povrijedio prst desne ruke, hrabro je odradio čitanje i čak uspio napisati dojam. Napisao je da voli čitati i zato mu se ovaj projekt sviđa. Najviše mu se svidjela knjiga Svijet kreativnosti i zabave jer je iz nje naučio izrađivati stvari. Uz ovu knjigu naučio je i da nisu potrebni novci kako bi se izradilo lijepe igračke. Najmanje mu se svidjela knjiga Pettson ima loš dan jer je, po njegovu mišljenju, namijenjena manjoj djeci. Sestra Luna ponovno je pročitala jednu od najdražih joj knjiga, Morski dnevnik Pauline P. i svidjela joj se, baš kao i prvi put. Tati Luki se sviđa naš  projekt jer omogućava čitanje svim članovima obitelji, neovisno o njihovim godinama. S Rokom je čitao knjigu Rimljani koja ih je podsjetila na najvažnije detalje najvećeg carstva Starog vijeka. Mami Margareti projekt se također svidio jer potiče čitanje ne samo među djecom, već i među odraslima, a potiče i obiteljsko druženje. Roko je prijateljima pokazao i sliku snimljenu tijekom čitanja.

 

Velika pohvala cijeloj obitelji!

MIHAEL je iz naprtnjače odabrao knjigu Upoznaj Zagreb jer ga zanima povijest rodnoga grada pa je s nama podijelio što je naučio: kada je otvoren stadion Maksimir, da Zagreb ima zvjezdarnicu, puno muzeja, ali i da je nekada davno u današnjem Podsusedu živio kit. Iz knjige Civilizacije svijeta najviše mu se svidio tekst o Kineskom zidu, Rimu i o velikim osvajačima. Knjiga Origami bila mu je zanimljiva jer dosad nije znao što se sve može napraviti od jednog papira. Seka Leona listala je knjigu Vrtlarstvo za djecu. Umjesto Morskog dnevnika Pauline P. čitao je knjigu Dnevnik Pauline P. jer je to ovomjesečna lektira. Knjigu o Findusu pročitao je još u vrtiću, a s mamom je čitao knjigu 101 način kako djetetu pokazati da ga volite. Mami je ideja o zajedničkom čitanju bila zanimljiva, no nedostajalo joj je vremena za detaljnije čitanje svega što ju je zanimalo. Svidjela joj se knjiga Roditelji i djeca: kako zajedno? S Mihaelom je čitala knjigu Upoznaj Zagreb, a s Leonom  Vrtlarstvo za djecu.

Tati je izbor knjiga bio zanimljiv, no rok za njihovo čitanje prekratak. Najviše su mu se svidjela knjige Civilizacije svijeta i Upoznaj Zagreb.

 

Velika pohvala cijeloj obitelji!

 [više]

U četvrtak, 20. veljače 2019., u našoj smo „osmici“ ugostili književnicu Jasminku Tihi-Stepanić.

Autor: Nermina Beširević, 25. 2. 2019. 19:43

Povod ovom druženju njezine su  knjige Dom iza žice i Moja neprijateljica Ana koje su 8. b i 8. c čitali za lektiru. Knjige govore o stvarnim problemima današnjih tinejdžera i vjerojatno je to razlog što ih učenici rado čitaju. No, tijekom susreta, učenici su „iz prve ruke“  imali  priliku saznati i pojedinosti o njihovom nastanku, likovima i problemima s kojima se susreću, jesu li kao predložak poslužili stvarni likovi i još puno toga. Zanimalo ih je i piše li gđa Tihi-Stepanić novu knjigu, koja joj je tema, kakvi su likovi? Bilo je i zanimljivih prijedloga za neke nove knjige. Uglavnom: naši učenici znatiželjni, kako to već znaju biti, a naša gošća spremna na odgovore. U zanimljivom razgovoru 45 minuta nam je svima prebrzo prošlo. Još samo brzinska slika za stranicu škole i gotovo … jedni doma, drugi na test, a neki natrag na posao … No jedno je sigurno: vrijeme je brzo prošlo jer nam je bilo zanimljivo.

Tko zna, možda se najesen ponovno vidimo…

 [više]

14. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 25. 2. 2019. 19:37

Od 15. do 20. veljače 2019. naprtnjače su boravile u domovima triju djevojčica: Ivone (3.a), Eme (3.b) i Lene (3.c). Kako je proteklo ovo druženje? Pročitajte…

IVONA je čitala s mamom i tatom; čitala bi s njima i sestra, no baš je tih dana boravila kod bake i djeda u Daruvaru. Ivona je zbog toga bila pomalo tužna jer bi sigurno i seka uživala u obiteljskom druženju s knjigom..

Već su u petak navečer prolistali sve knjige. Ivona je odabrala knjige Origami  izradila je etui za olovke i mašnu za bor) i knjigu Mala vrtlarica. Tata je odabrao knjigu Čuda svijeta iz koje je doznao da od nekadašnjih 7 svjetskih čuda danas postoji samo jedno, Keopsova piramida. Ivoni je bilo najljepše kada je s mamom listala knjigu Upoznaj Zagreb. Naučile su puno toga o Zelenoj potkovi i Krvavom mostu te da je zagrebačka katedrala najviša građevina u Zagrebu. Mami se knjiga toliko svidjela da ju je odlučila nabaviti i na taj način obogatiti kućnu knjižnicu. Morski dnevnik Pauline P. Ivona već ima kod kuće jer ju je dobila od prijateljice za rođendan. Pročitala ju je ljetos i  jako joj se svidjela. Dojam je završila ovako: „ Bilo mi je lijepo čitati s mamom i tatom. Voljela bih da je naprtnjača bila kod nas barem još tjedan dana“.

Potom je cijelom razredu pokazala fotografije snimljene tijekom obiteljskog čitanja.

 

Pohvala cijeloj obitelji!

 

EMA je čitala s mamom, bratom i tatom. Jako voli čitati pa  joj se jako svidjelo i obiteljsko čitanje. . Čitala je knjige Mala vrtlarica, Pettson ima loš dan i Svijet kreativnosti i zabave. Ipak, najviše joj se svidjela knjiga Mala vrtlarica. Mama Josipa čitanje u dječjoj dobi smatra izrazito važnim jer obogaćuje vokabular i širi horizonte. Iz naprtnjače je odabrala i pročitala knjige 101 način kako djetetu pokazati da ga volite i Roditelji i djeca: kako zajedno?  Marko, Emin mlađi brat još ne čita, ali voli kada mu čitaju ostali članovi obitelji. Osim toga,  voli listati slikovnice i uči prva slova. Iz naprtnjače su mu čitali slikovnicu Pettson ima loš dan. Tata Ivan je ugodno iznenađen knjigama iz naprtnjače jer se za svakog našlo ponešto. Odabrao je knjigu Rimljani i pohvalio naš projekt.

Potom je razredu pokazala zanimljivu fotografiju snimljenu tijekom ranijeg čitanja.  

 

Pohvala svim članovima obitelji !

 

LENA  je knjige iz naprtnjače čitala s roditeljima i mlađim bratom Karlom. Prvo su prolistali sve knjige, a potom su naglas čitali ono što im se činilo zanimljivim. Mama je čitala knjigu Roditelji i djeca: kako zajedno? i iz nje ostalima pročitala priču Drveni tanjur. Karlo je iz knjige 101 način kako djetetu pokazati da ga volite ukućanima čitao naslove. Subotu je Lena provela  čitajući  s tatom i bratom. Tata je čitao knjigu Civilizacije svijeta, ali nije znao koju bi priču iz nje odabrao jer mu je sve bilo zanimljivo. Karlo je iz knjige Upoznaj Zagreb saznao  da je  Alois Schönoa bio začetnik zagrebačkog slastičarstva. Iz knjige Roditelji i djeca: kako zajedno? Lena je pročitala zanimljivu basnu Putnik i božica slučajnosti.

A za kraj je napisala: „Bilo nam je zabavno sudjelovati u  ovom projektu. Lijepo smo se družili i ponešto naučili. Voljeli bismo da je duže trajalo. Potrudit ćemo se da češće čitamo zajedno“.

Mami su se jako svidjeli projekt i izbor knjiga u naprtnjači, a neke bi voljela imati doma. I tati se svidio izbor knjiga, a najviše su mu se svidjele Origami i Civilizacije svijeta. Tata je napisao za kraj: „Lijepo smo se družili, čitali i komentirali. „

 

Pohvala cijeloj obitelji!

 

 [više]

13. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 20. 2. 2019. 10:08

Ne znam kako vama, ali meni vrijeme od odlaska do dolaska naprtnjače proleti … a  je li tako bilo Lauri, Mislavu i Steli  kod kojih je naprtnjača gostovala od 8. do 13. veljače?

LAURA je čitala s bakom I mamom. Čim je u petak stigla kući, s bakom je pregledala sadržaj naprtnjače. Počele su čitati knjigu 101 način kako djetetu pokazati da ga volite. Bile su dobre volje jer su im neki od načina bili jako smiješni.

Kad je mama došla s posla, pregledale su knjigu Čudesan origami. Htjele su napraviti neke od likova, ali su ustanovile da nemaju odgovarajućih papira.

Mama se jako razveselila kad je u naprtnjači pronašla knjigu Findusov Božić: tako je Laura saznala da je, dok je bila jako mala, voljela igrati Findusove didaktičke igrice. Cijeloj obitelji bilo je žao što naprtnjača ne može dulje ostati kod njih.

Laura je prijateljima pokazala sliku koja je snimljena tijekom čitanja, a na kojoj se vidi da joj je pritom pomagala i njezina znatiželjna maca.

 

Pohvala cijeloj obitelji!

 

MISLAV je čitao s roditeljima te sa starijim i mlađim bratom. Mama je odabrala krimić Tajno ime, a saznali smo i  da je ovo 2. po redu obiteljsko druženje s naprtnjačom. No, ne i zadnje: treće nas čeka za tri godine.

I Mislav je bio sretan što im je naprtnjača opet u gostima. Čitao je knjigu Svijet kreativnosti i zabave i bila mu je zabavna pa bi je preporučio svima. Slijedeći upute, napravio je avion koji odlično leti.  Projekt mu je bio jako zabavan.

Tata je odabrao knjigu Mala vrtlarica. Kako je napisao, jako voli dobro jesti pa je želio vidjeti kako uzgojiti omiljeno povrće. Čitajući ovu knjigu, to mu se čini vrlo jednostavnim.

Brat Matija s Mislavom je čitao knjigu Svijet kreativnosti i zabave. I on je želio napraviti avion, ali mu to nije uspjelo pa se zadovoljio papirnatom verzijom aviona. Marin, najmlađi brat, nije mogao pisati jer je bio kod bake.

Na kraju, Mislav je prijateljima pokazao sliku snimljenu tijekom čitanja. Ili vježbanja sviranja? Jer na slici drži instrument i čita. „Dva u jedan“!

 

Velika pohvala cijeloj obitelji!

 

 

STELA i njezini roditelji s veseljem su dočekali naprtnjaču. Napisala je: „Inače nismo imali običaj čitati zajedno, pa je dolazak naprtnjače u našu kuću bio poticaj da svakog dana zajedno čitamo po 30 minuta.“ Najviše su joj se svidjele knjige  Upoznaj Zagreb i Civilizacije svijeta. Iz prve je saznala brojne zanimljivosti iz zagrebačke prošlosti, a drugajoj je  knjiga probudila interes za Kinu (posebno joj je bila zanimljiva priča o kineskoj medicini). Svidjela joj se i knjiga Origami. Uz maminu i tatinu pomoć napravila je pingvina. Ostale knjige je prolistala, a pročitanom je razgovarala s roditeljima.

Stelina mama čitala je knjige Roditelji i djeca: kako zajedno i 101 način kako djetetu pokazati da ga volite. Sarini roditelji pohvalili su projekt jer potiče obitelj na kvalitetno i sadržajno druženje. Tata je dojam završio rečenicom: „Sara je bila zadovoljna, a to je najvažnije.“

Na kraju, prijateljima je pokazala slike snimljene tijekom čitanja.

 

Velika pohvala cijeloj obitelji!

 

 [više]

12. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 20. 2. 2019. 10:06

Naprtnjače su od 1. do 6. veljače 2019. po 12. put boravile u obiteljima trećaša. U svoje su ih domove ponijeli Matej (3.a), Petar Šimun (3.b) i Janko (3.c).

 

MATEJ  je bio sretan kada je naprtnjača doputovala u njegov dom. Čitao je u društvu roditelja i starijeg brata Valentina. Prvo su pregledali knjige i potražili što će tko čitati. Tata je odabrao knjige Findusov Božić i Upoznaj Zagreb, mama je čitala knjigu 101 način kako djetetu pokazati da ga volite, a brat knjigu Čuda svijeta. Matej je odabrao knjigu Mala vrtlarica. Bila mu je zanimljiva jer je shvatio da iz  nje može naučiti kako saditi razno povrće. Još je prolistao i knjigu Čudesan origami. Tata, brat i Matej napravili su razne oblike, a tata mu je pokazao i neke oblike kojih nije bilo u knjizi.

Na kraju, Matej je razredu pokazao sliku snimljenu tijekom čitanja.

 

Pohvala cijeloj obitelji!

 

PETAR je čitao u  društvu roditelja i brata Davida. Izabrao je knjige Upoznaj Zagreb i Svijet kreativnosti i zabave: iz prve je naučio puno novih i zanimljivih stvari o svome gradu, a u drugoj je pronašao puno zabavnih igara. S  tatom je napravio tradicionalnu francusku igračku Billoquet kojom su se djeca igrala i prije više od 500 godina. Uz ove knjige, malo je listao i knjigu Roditelji i djeca: kako zajedno? Mamu Martinu naprtnjača je razveselila jer je bila prepuna zanimljivih knjiga. Najviše joj se svidjela knjiga Mala vrtlarica jer na razumljiv i jednostavan način pokazuje kako uzgojiti biljke u vlastitom vrtu. Pročitala je i knjigu 101 način kako pokazati djetetu da ga volite te predlaže da ovakav projekt bude 102. aktivnost u knjizi.

Tata Mislav pročitao je knjige Upoznaj Zagreb i Mala vrtlarica te jedva čeka ožujak da zasadi paprike. I inače, zbog posla, jako voli čitati, a koliko ga čitanje opušta pokazala nam je i priložena slika 😊

Petrov brat David čitao je knjigu Pettson ima loš dan. Svidjela mu se i preporuča je svima.

Petar je na kraju dojma napisao da tijekom godine ponekad čitaju „obiteljski“, a na moru to čine svaki dan. Iako radije čita stripove nego knjige, svima bi preporučio ovakav projekt jer je zabavan.

Nakon toga, razredu je pokazao slike snimljene tijekom projekta.

 

Pohvala  cijeloj obitelji, a posebno mami Martini (za sliku vrijednu 1000 $).

 

JANKO je čitao u društvu roditelja i sestre Latice, a dojam je započeo ovako: „Jako su mi se svidjele knjige iz naprtnjače, a najviše mi se svidjela knjiga o vrtlarstvu. Volio bih, prema uputama iz te knjige, sam uzgojiti jednu biljku“.

Tati i sestri posebno se svidjela knjiga Origami pa su prema uputama od papira napravili lisicu i kita. Knjiga Upoznaj Zagreb toliko im se svidjela da su odlučili nabaviti vlastiti primjerak, a Janka je iznenadio podatak iz nje kako je Medvednica davno prije bila otok u Panonskom moru. Njegovoj sestri svidjela se knjiga o mačku Findusu, a mami knjiga Roditelji i djeca: kako zajedno? A kako mu se svidio projekt?

Napisao je: “Iako moja obitelj cijeni zajedništvo, dobro nam je došla još jedna prilika da se zajedno zabavljamo i učimo.„

I tata je pohvalio projekt jer potiče ljubav prema knjizi, okuplja obitelj i pokreće razgovor, a sve je to posebno vrijedno u vrijeme kada su djeca okružena raznim ekranima.

 

Velika pohvala cijeloj obitelji!

 [više]

11. PUTOVANJE NAPRTNJAČA

Autor: Nermina Beširević, 7. 2. 2019. 18:26

Od 25. do 30. siječnja naprtnjače su u svoje domove ponijeli Larisa, Vita te braća Fran i Tin. Po onome što su nam ispričali i pročitali lijepo su se proveli, a ono najvažnije dijelimo i s vama:

LARISA je čitala u društvu mame, sestre Gabrijele, bake i djeda. Kad je u petak donijela naprtnjaču, svi su bili podjednako sretni i veseli: odmah su izvadili knjige iz naprtnjače i svatko je uzeo onu koja ga je privukla. Larisa je odabrala knjigu 101 način kako pokazati djetetu da ga volite, Gabrijela Čudesan origami, mama Čuda svijeta, a baka knjigu Stara ljubav. Djed je bio zadužen za fotografiranje.

Mami se svidio izbor knjiga jer je za svakoga bilo ponešto. Napisala je da im se jako svidjela knjiga Origami te da bi je rado nabavila za kućnu zbirku. Za knjigu Čuda svijeta napisala je da ju nije mogla ispustiti iz ruku. Svidjele su joj se i knjige 101 način kako djetetu pokazati da ga volite i Roditelji i djeca; kako zajedno?  jer su jako edukativne i poticajne.

Larisa je dojam završila riječima: „Knjige su nas zbližile i potakle na bolju komunikaciju.“

Na kraju je razredu pokazala svoj crtež i sliku snimljenu tijekom čitanja (djed je to odlično obavio).

Velika pohvala cijeloj obitelji!

VITA je čitala u društvu sestre, brata i roditelja. Oni su već jako iskusni u tome jer naprtnjača u njihovoj obitelji gostuje već 3. put. Skoro da više i nije gošća 😊

Vita je čitala knjigu Mala vrtlarica: potaknuta naučenim iz knjige, posijala je peršin i veseli se što će se brinuti o njemu.  Iz knjige Rimljani saznala je puno o tadašnjem načinu života, a o Zagrebu je naučila iz knjige Upoznaj Zagreb. Viti se ovaj projekt sviđa jer cijela obitelj čita zajedno, što je podsjeća na vrijeme dok su bili mali. Sada sve rjeđe čitaju zajedno, a Vita uglavnom čita s mamom prije spavanja.

Emi se svidjela knjiga Morski dnevnik Pauline P. jer je bila zabavna, a Luka je  čitao knjige Upoznaj Zagreb i Rimljani.

I tata Dragan napisao je da je uživao u projektu. Mama Martina pohvalila je projekt jer je čitanje važno. Zapisala je jednu jako mudru i istinitu rečenicu: „Djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle.“ Najviše joj se svidjela knjižica 101 način kako djetetu pokazati da ga volite jer ima puno originalnih ideja.

Na kraju, Vita je razredu pokazala sliku iz najmlađih dana na kojoj joj Luka drži slikovnicu i doista izgleda da, iako još ni ne sjedi, već čita. Uz sliku Vita je napisala: „Počela sam čitati, a nisam znala ni slova.“

Bravo za cijelu obitelj!

FRAN i TIN čitali su u društvu roditelja.

Fran je prvo prolistao knjigu Vrtlarstvo za djecu. Najviše mu se svidjelo kako se rade travnate glave, a najzanimljivije mu je bilo vidjeti čudesne biljke jer one ne trebaju zemlju i žive od zraka. Sada zna kako posijati biljku i to će jednog dana probati. Prolistao je i knjigu Findus se seli. Svidjela mu se , a bila mu je i pomalo smiješna. Ipak, bilo mu je čudno kako je Findus mogao pričati s mačkom. Najviše mu se svidjela knjiga Civilizacije svijeta jer je iz nje puno naučio. Isto je bilo i s knjigom Origami iz koje je, slijedeći upute, uspio napraviti zeca.

Tinu se najviše svidjela knjiga Civilizacije svijeta iz koje je  saznao da su Grci izmislili kazalište i Olimpijske igre. Iz knjige Vrtlarstvo za djecu najviše su mu se svidjele travnate glave. Nije ih stigao napraviti, ali čini mu se da to nije teško  i uskoro će ih pokušati izraditi.

I inače voli origami pa mu je to bila super knjiga. S mamom je uspio izraditi pandu i zeca. Volio bi je imati kod kuće kako bi izradio još neke životinje.

Mama je napisala kako su veselo očekivali naprtnjaču, a  tih su dana, osim knjiga iz nje, čitali i lektiru. Knjige su bile zanimljive i za svakog se našla neka zanimljiva. I tati se svidio odabir knjiga. Napisao je da su se dečki zainteresirali za povijest: uz knjigu Upoznaj Zagreb naučili su nešto novo i podsjetili se mjesta koja su već obišli. Tata je napisao: „Uz knjigu Roditelji i djeca: kako zajedno? smo se mi veliki malo preispitali, malo podsjetili, malo korigirali“.

 I za kraj: „ Uživali smo i nadam se da je ovo poticaj da se ovakvo obiteljsko čitanje nastavi i dalje…“

 

Velika pohvala svim članovima obitelji!

 [više]

10. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 30. 1. 2019. 21:59

Zimski praznici su iza nas. Počeo je novi radni tjedan, s njim i prvo putovanje naprtnjače u ovom polugodištu, a 10. po redu od početka projekta. U srijedu, 18. siječnja naprtnjaču su kući ponijeli Nikola, Tea i Lorena.

 

NIKOLA  je čitao u društvu roditelja. Svi su se razveselili naprtnjači i odmah pregledali njezin sadržaj. Tata je odabrao krimić Stara ljubav, a  mama i Nikola počeli su čitati knjige Upoznaj Zagreb i Čuda svijeta. Nakon toga,  Nikoli je zapela za oko knjiga Mala vrtlarica jer je zainteresiran  i za bavljenje vrtlarstvom. Knjiga Origami inspirirala ga je i napravio je omotnicu (kuvertu), a svidjela mu se i knjiga 101 način kako djetetu pokazati da ga volite.

Nikoli je najbolja bila knjiga Čuda svijeta (iz koje je naučio o visećim vrtovima Babilona i Taj Mahalu) , mami knjige Upoznaj Zagreb i Roditelji i djeca: kako zajedno, dok je tati najbolja bila knjiga Stara ljubav.

Nikola je svoj dio dojma završio riječima: „ U našoj obitelji svi volimo čitati, ali naprtnjača nam je donijela još novih knjiga. Svi smo uživali u druženju i čitanju.“

Mama je pohvalila raznovrstan izbor naslova i napisala da su zaželjeli naprtnjaču zadržati još koji dan. Na kraju je Nikola prijateljima pokazao fotografiju na kojoj čita najdražu knjigu iz naprtnjače.

 

Velika pohvala cijeloj obitelji!

 

TEA je čitala u društvu roditelja i brata Tina. Svidjela joj se knjiga Pettson ima loš dan zato što je smiješna, a osim te knjige svidjela joj se knjiga Svijet kreativnosti i zabave pa bi te dvije knjige svima preporučila. Ovaj naš projekt joj se sviđa jer je cijela obitelj sudjelovala u čitanju.

Tata Miran voli puno čitati pa ga je ovaj projekt obradovao. Odabrao je knjigu Tajno ime jer najviše uživa čitajući kriminalističke romane.

Mami Ani jako se dopao naš projekt jer potiče roditelje da sa svojom djecom kvalitetno provode vrijeme čitajući knjige. Kako svake godine u vrtu sadi različito povrće, oduševila ju je knjiga Mala vrtlarica. I njoj se dopao krimić iz naprtnjače te misli da bi bilo dobro da se ovaj projekt ponavlja svake godine. Brata Tina je najviše zanimala knjiga o Rimljanima jer je od ove šk. godine učenik Klasične gimnazije.

Na kraju je  Tea prijateljima pokazala fotografiju snimljenu tijekom čitanja.

 

Bravo za cijelu obitelj!

 

LORENA je čitala u društvu roditelja i brata Patrika.

Ovako je započela dojam: „Jako mi je drago da sam sudjelovala u projektu. Naprtnjača nije ništa promijenila u našoj obitelji jer svakodnevno čitamo. Najčešće mama, brat i ja na kauču.“

Pa bravo!!!

Iako je već čitala Morski dnevnik Pauline P., ponovno je pročitala ovu knjigu. Sviđa joj se jer je Paulina smiješan lik. Nakon toga je s mamom čitala knjigu Upoznaj Zagreb. Sviđaju joj se zanimljivosti o zagrebačkoj prošlosti.

S tatom je čitala knjigu  Civilizacije svijeta, a najdraža joj je bila priča o Romulu i Remu.

Iako je s bratom pročitala sve knjige o mačku Findusu, opet su čitali  knjigu Findus se seli.

Vrtlarstvo za djecu je samo prolistala, ali je vidjela puno zanimljivih načina kako uljepšati vrt. Iako kod kuće ima sličnu knjigu, iz knjige Origami napravila je likove kita i pingvina.

Bratu Patriku najdraža knjiga bila je Civilizacije svijeta, i to priča o ratu barbara i Grka. Još je napisao da je sve Finduse pročitao sa šest godina.

Mama Marina napisala je da ju je knjiga Roditelji i djeca: kako zajedno? osvojila „na prvu“ te joj je žao što ju nije ranije otkrila. Cijelu ju je pročitala i voljela bi je imati doma. Bilo joj je drago i što je u knjizi 101 način kako djetetu pokazati da ga volite pronašla puno primjera za načine na koje djeci iskazuju ljubav. Pohvalila je izbor knjiga u naprtnjači .

 

 

I tata je pohvalio projekt. Napisao je da je projekt dobra ideja jer okuplja obitelj na zajedničko druženje, čitanje i zabavu.

Na kraju, Lorena je prijateljima pokazala fotografije snimljene tijekom boravka naprtnjače u obitelji.

 

Velika pohvala cijeloj obitelji!

 

 

 [više]

1. A NA DJEČJEM ODJELU KNJIŽNICE BOGDANA OGRIZOVIĆA

Autor: Nermina Beširević, 22. 1. 2019. 21:55

U četvrtak, 20 prosinca 2018. učenici 1. a razreda su, u pratnji učiteljice Danijele i knjižničarke Nermine, posjetili Dječji odjel Knjižnice Bogdana Ogrizovića.

Polugodište je završavalo, Advent je bio u punom jeku, a učiteljice djecu povele u knjižnicu u kojoj su, prema dogovoru, trebali izrađivati blagdanske čestitke.

No, prije toga, poslušali su priču koju im je pročitala knjižničarka Antica (u ovom slučaju, osoba 2 u 1 jer je dobra knjižničarka Antica ujedno i Frankina mama, naša „veza u knjižnici😊).

Učenici  su pažljivo slušali priču, a potom vrijedno izrađivali čestitke. Prije odlaska iz knjižnice pospremili su svoja radna mjesta i na kraju se počastili ponuđenim sokom.

Bili su toliko dobri da su pozvani u ponovni posjet.

Osim u knjižnicu, učiteljice su bile voljne povesti djecu i na Advent.I na Adventu isprobati fritule, naravno. I onda je to bilo 3 u 1. Baš smo se lijepo proveli: djeca su bila dobra i kreativna.

U centar smo išli tramvajem, a iz njega pješice. Trebalo je potrošiti šećer iz fritula. I, kad smo pomislile da smo ih umorile dugom šetnjom, pred školom su pitali smiju li se sad još malo igrati na dvorištu!

 

 

 [više]

DJEČJI ODJEL KNJIŽNICE MEDVEŠČAK – UČENJE I DRUŽENJE U PROSINCU

Autor: Nermina Beširević, 22. 1. 2019. 21:51

U petak, 14. prosinca 2018. učenici 3.b razreda ponovno su bili na Dječjem odjelu Knjižnice Medveščak. I opet su ih ugostile knjižničarke ovog odjela i volonteri udruge DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja (http://door.hr/). Atmosfera je bila za poželjeti: učenike su u knjižnicu povele učiteljica i školska knjižničarka, a razlog našeg novog posjeta bila je radionica izrade božićnih ukrasa od recikliranog materijala. Odlično smo se proveli, učenici su bili kreativni i vrijedni.

 

 [više]

DJEČJI ODJEL KNJIŽNICE MEDVEŠČAK: UČENJE I DRUŽENJE TIJEKOM STUDENOG

Autor: Nermina Beširević, 22. 1. 2019. 21:34

Tijekom studenog na Dječjem odjelu Knjižnice Medveščak družili smo se s volonterima iz udruge DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja (http://door.hr/). To je udruga stručnjaka koji se bave promicanjem održivog razvoja na području energetike. Rade na dva strateška područja: ublažavanju klimatskih promjena i suzbijanju energetskog siromaštva.

U utorak, 20. studenog 2018. predavanje o zbrinjavanju otpada, recikliranju, održivom razvoju i sličnim temama poslušali su učenici 2. a razreda. Pogledali su kratku prezentaciju, a onda su još malo učili o pojmovima kao što su  održivi razvoj, recikliranje i sl. Odlično su se snašli i pokazali da već puno toga znaju. Nakon toga, uživali su u radionici koju su za njih pripremili članovi DOOR-a i knjižničarke, a na kraju su bili i kreativni i u crtanju. Druženje je trajalo sat vremena (od 9 do 10), a uz njih su bile njihova učiteljica i školska knjižničarka.

U petak, 30. studenog s članovima udruge DOOR družili su se učenici 3. b razreda. I oni su pogledali prezentaciju, razgovarali o ozbiljnim temama vezanim uz energiju, klimatske promjene i  odgovorno zbrinjavanje otpada , mudro odgovarali na pitanja i pokazali da će se o našoj Zemlji brinuti s puno volje i znanja. I oni su uživali u radionici na kraju, a svojim crtežima pokazali što misle o temi o kojoj su danas nešto više saznali. I ovo druženje je trajalo sat vremena (od 9 do 10), a s njima su uživale i ponešto novo naučile učiteljica i školska knjižničarka.

 [više]

9. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 22. 1. 2019. 21:27

Naprtnjače su 14. prosinca krenule na posljednje putovanje u ovom polugodištu. U školu su ih Ian, Nina i Lena vratili 19. prosinca. I sada će se svi zasluženo odmarati: knjige u naprtnjači i djeca koja im se raduju. I jedne i druge čekaju 3 tjedna odmora. Čini vam se da je to puno? Proletjet će za čas…

Dotad, uživajte čitajući kako su se Ian, Nina i Lena družili s knjigama.

IAN je pročitao knjigu Čudesni origami i prolistao knjigu Čuda svijeta. Najviše mu se svidjela knjiga o origamiju jer ima posebne i poučne upute, na primjer kako napraviti božićno drvce. Napisao je:  „Origami je jedna čudesna kineska tehnika koja služi za zabavu i ukras. Saznao sam da knjige mogu biti zabavne, važne, poučne i zanimljive. Zahvaljujem knjižnoj naprtnjači za divne knjige i zahvaljujem knjižničarki jer nam je dala naprtnjaču.“

Iana smo nagradili toplim pljeskom, a on je prijateljima iz razreda ponosno pokazao fotografiju snimljenu tijekom boravka naprtnjače u njegovoj obitelji. Bravo, Iane! Zaslužuješ veliku pohvalu!

 

NINA je čitala u društvu sestre, mame i tate. Projekt joj se jako dopao i željela bi ga ponoviti. Nije joj bilo lako odlučiti koja joj se knjiga najviše svidjela, no ipak se odlučila za knjigu Svijet kreativnosti i zabave. Uz nju, pročitala je i knjigu Upoznaj Zagreb iz koje je saznala mnoge zanimljive informacije. Sestra Antea uživala je čitajući knjigu Rimljani. Mama Jasminka napisala je da su uživali u zajedničkom čitanju, a najviše joj se dopala knjiga Rimljani jer je puna zanimljivih informacija, a uz to je prilagođena svim uzrastima. Mami se dopala i knjiga Upoznaj Zagreb. I tati Zoranu najviše se svidjela knjiga o Rimljanima. I mama i tata naglasili su važnost čitanja i poželjeli češća obiteljska čitanja.

 

LENA je čitala u društvu mame i tate. Prvo je čitala slikovnicu Findus se seli koja joj je bila zanimljiva, a potom je s mamom prolistala knjigu Civilizacije svijeta te knjigu Upoznaj Zagreb. Mama je čitala i knjigu Roditelji i djeca: kako zajedno iz koje je i Lena pročitala par pričica. Kad se tata vratio s puta, Lena je i s njim čitala knjigu Civilizacije svijeta. Morski dnevnik Pauline P. je već pročitala, ali se, listajući je, prisjetila šaljivih zgoda iz knjige. S mamom je prolistala i knjigu 101 način kako djetetu pokazati da ga volite i zaključila da joj tata i mama pokazuju ljubav na mnoge od načina opisanih u knjizi. Knjiga Vrtlarstvo za djecu bila je interesantna i mami i Leni pa su zasadile mini vrt. Iz knjige Origami napravila je zmijicu. Mama je jako željela pročitati knjigu Brda se miču, ali je nije stigla pročitati do kraja. Lenina mama obično govori kako je najljepše zaspati uz knjigu pa se zadnjeg dana boravka naprtnjače nasmijala jer su Lena i tata zaspali čitajući knjigu Civilizacije svijeta.

Mami se dopao izbor knjiga iz naprtnjače i uživala je u projektu, a tata je napisao da su domaće zadaće ponekad zaista korisne: zahvaljujući ovoj malo su se odmorili, uspjeli odgoditi neke obaveze, nešto ponovili, nešto naučili i shvatili da i kod kuće puno dobrih naslova čeka da budu pročitani.

Lena je na kraju napisala da je zahvalna na zanimljivom projektu koji je uspio tatu odvojiti od  svakodnevnog rada  dana na računalu. Potom je razredu pokazala slike snimljene tijekom čitanja. Velika pohvala cijeloj obitelji!

 


 [više]

8. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 22. 1. 2019. 21:23

Od 8. do 12. prosinca knjižne naprtnjače putovale su po 8. put u ovom polugodištu. U svoje domove ponijeli su ih Franka (3.a), Martin (3.b) i Andro (3.c). Prema njihovom pričanju, druženje s naprtnjačama bilo im je zabavno. Ne vjerujete?

FRANKA je s obitelji prvo pregledala sve knjige te su odlučili što će tko čitati. Izabrala je Morski dnevnik Pauline P. i knjiga joj je bila jako zanimljiva jer je Paulina P. jako znatiželjna.  Mama je odabrala knjige Upoznaj Zagreb i 101 način kako djetetu pokazati da ga volite. Misli da su savjeti iz knjige učinkoviti i potrebni. Tata je odabrao knjigu Čuda svijeta i svidjela mu se. Franki je bilo lijepo imati naprtnjaču u gostima i bila je tužna što se od nje mora rastati. Na kraju je prijateljima iz razreda pokazala dvije fotografije snimljene tijekom obiteljskog čitanja. Pohvala cijeloj obitelji!

 

MARTIN je u knjigama iz naprtnjače uživao u maminom i bakinom društvu. Projekt mu se jako svidio. Neke knjige čitali su zajedno, a neke je čitao sam. Iz knjige Rimljani saznao je puno o nastanku Rima i životu njegovih stanovnika. Čitao je i knjigu Upoznaj Zagreb, bila mu je zanimljiva jer je u njoj prepoznao mnoga mjesta koja je upoznao šetajući s mamom. Na kraju je uživao u knjizi Svijet kreativnosti i zabave: naučio je kako izraditi puno zabavnih igara, a kako bi još više uživao u savjetima iz nje posudit će je iz knjižnice. Baki Luciji svidio se projekt. Za početak, svidjela joj  se knjiga Mala vrtlarica: svake godine na terasi posade mali vrt pa će joj savjeti iz knjige dobro doći. Čitala je i knjigu Upoznaj Zagreb i bila joj je zanimljiva. U vrijeme boravka naprtnjače Martin i mama Sanja bili su bolesni pa je mama napisala da su za čitanje izabrali knjige koje ih sve zanimaju: Rimljani i Upoznaj Zagreb. Uz njih, mama je uživala u krimiću P. Pavličića.

 

ANDRO je čitao u društvu roditelja. Najviše mu se svidjela knjiga Civilizacije svijeta  iz koje je naučio  da su Vikinzi bili veliki osvajači , a najmanje Morski dnevnik Pauline P. Svidjela mu se i knjiga Origami,  a neke od origamija koje je napravio donio je u školu. Andri se svidjela i  knjiga Vrtlarstvo za djecu: probao je nagovoriti mamu da naprave travnate glave, ali nisu uspjeli jer nisu imali zemlje. Findus se seli bila mu je fora knjiga i cijelu ju je pročitao. Prolistao je i 101 način kako djetetu pokazati da ga volite. Andro je dojam završio riječima : “… jako se volim  igrati, šaliti, a najviše čitati!”

Andrin tata misli kako je ovaj projekt korak u pravom smjeru jer potiče kulturu čitanja i razvijanja dječje mašte. I mama misli da je projekt dobar, a knjige iz naprtnjače zanimljive.

Na kraju  je Andro prijateljima iz razreda pokazao fotografije snimljene tijekom čitanja. Bravo za cijelu obitelj!

 [više]

7. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 22. 1. 2019. 21:12

Od 30. studenog do 5. prosinca knjižne naprtnjače su u svoje domove ponijele Mia (3.a), Marija (3.b)  i Ema (3.c). Želite li saznati kako im je bilo, čitajte dalje…

MIA je čitala s roditeljima. Najviše su joj se svidjele knjige Čudesni origami i Upoznaj Zagreb. Napravila je puno origamija, a najviše joj se sviđa gatalica. Knjiga Upoznaj Zagreb podsjetila ju je na prošlo ljeto kad je s roditeljima obilazila Gornji grad u pratnji gradskih „coprnica“ koje su pričale legende o Zagrebu. Iz knjige 101 način kako djetetu pokazati da ga volite svidio joj se savjet o nježnom češljanju. Svidjela joj se i knjiga Mala vrtlarica. Osim nje, čitala je i dijelove knjige Roditelji i djeca, kako zajedno, Morski dnevnik Pauline P. te slikovnicu Findusov Božić. Mama i tata su pohvalili projekt, a mama je još  napisala da je čitanje u njihovoj obitelji uobičajeno te da su se jako veselili ovom tjednu.

Na kraju je Mia razredu pokazala fotografije snimljene tijekom čitanja. Ne jednu, već četiri. Bravo za sve članove obitelji!

 

MARIJA je čitala u društvu mame, tate i brata. Pohvalila je projekt i dala mu  čistu peticu zato što je poučan i zabavan. Svidjele su joj se knjige Upoznaj Zagreb jer je iz nje naučila puno o svom gradu, 101 savjet kako djetetu pokazati da ga volite jer su savjeti korisni, Mala vrtlarica jer ju je potakla na sadnju biljaka, Svijet kreativnosti i zabave jer je puna dobrih savjeta i Pettson ima loš dan jer ju je podsjetila na vrijeme kad je o Pettsonu i Findusu čitala s mamom.

Mami Ani se projekt svidio jer ih je potaknuo na obiteljsko druženje uz zanimljive knjige: dobro su se zabavili I ponešto naučili, a Marija je bila sretna I uzbuđena zbog toga. Brat Filip je očekivao kako će mu knjige iz naprtnjače biti nezanimljive, no na kraju su mu se jako svidjele. I tati Ivici se projekt svidio te  drži kako je to jako dobro potrošeno vrijeme u kojem su zajedničkim snagama naučili nešto novo i podsjetili se onoga što su već znali.

Na kraju, Marija je prijateljima pokazala sliku snimljenu tijekom čitanja. Velika pohvala cijeloj obitelji!

 

EMA je s obitelji dočekala naprtnjaču s velikim veseljem. Budući da je tata bio na putu,  s mamom i bratom je (uz grickalice) prelistala sve knjige. Mama je naglas ponavljala smiješne rečenice iz knjige Morski dnevnik Pauline P. i tome su se zajedno smijali. Ema je izabrala praktičnu knjigu Vrtlarstvo za djecu, a najviše su joj se svidjela biljke koje žive od zraka. Oslikala je oblutak i izradila travnatu glavu, a uz to je odlučila uzgojiti i minijaturni vrt. Brat je poručio knjigu Upoznaj Zagreb. Zabavljali su se i izradom origamija. Razgovarali su o tome što su pročitali  i bilo im je ugodno. Evo kako je Ema završila dojam: „U našem je domu knjižna naprtnjača obavila zadatak i zahvalna sam što je boravila tu. Hvala knjižničarki i učiteljici!“ Brat je napisao kako je ovo odlična ideja, no prekratko je trajala, a mami se svidio smisao projekta (okupljanje obitelji). Potom je Ema razredu pokazala obiteljsku fotografiju snimljenu tijekom čitanja. Velika pohvala svim članovima obitelji!

 [više]

6. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 8. 12. 2018. 18:14

Od 23. do 28. studenog naprtnjaču su u svoje obitelji ponijeli Karlo (3.a), Katarina (3.b) i Franka (3.c). Po onome što su nam ispričali, dobro su se proveli, a dio tog iskustva prenosimo i vama:

KARLO je čitao u društvu mame, tate i bake. Brat Filip je prije tri godine prvi donio naprtnjaču u obitelj, a iz bratove naprtnjače Filipu se najviše svidjela knjiga Čuda svijeta. I ne samo njemu, već i cijeloj obitelji: svi su je zajedno proučavali i maštali kamo bi sve mogli otići. Uz to, mama je proučavala knjige Mala vrtlarica i Čudesan origami, a iz ove zadnje je uz Karlovu pomoć izradila  božićni vijenac. Karlo je s bakom čitao knjigu Upoznaj Zagreb. To mu je bila najbolja knjiga. I ne samo njemu, već i tati. Saznao je puno o zagrebačkoj prošlosti. Čitao je i dijelove knjige Roditelji i djeca: kako zajedno (najviše mu se svidjela Ezopova basna Cvrčak i mrav.) Bilo mu je žao što naprtnjača nije mogla ostati dulje jer bi voljeli da su mogli pročitati sve knjige. Na kraju, Karlo nam je pokazao fotografiju snimljenu tijekom projekta.

Bravo za cijelu obitelj!

KATARINA je čitala u društvu mame, tate i sestre Lucije. Katarina je čitala sve knjige iz naprtnjače. Ipak, Katarini i Luciji najviše joj se svidjela knjiga Svijet kreativnosti i zabave i preporučuju je svima koji su kreativni. Ta knjiga bila je i Onima koji vole provoditi vrijeme u vrtu poručuje da obavezno moraju pročitati knjigu Mala vrtlarica. Uz njih, čitala je knjige Upoznaj Zagreb, Morski dnevnik P.P. te  Pettson ima loš dan.

Tati Damiru svidio se naš projekt jer je koristan i zabavan za cijelu obitelj. Najviše mu se svidjela knjiga Mala vrtlarica jer nas podučava kako voljeti i štititi prirodu, kako uzgajati biljke, zašto su važne pčele…i to nije sve: knjiga je potaknula cijelu obitelj na vrtlarenje te su odlučili na balkonu zasaditi začinsko bilje.

I mami Ivani se projekt svidio (od nje je dobio nagradu Oskar) jer je okupio obitelj u zajedničkom čitanju, prelistavanju i druženju. Tri najbolje knjige bile su joj: Roditelji i djeca: kako zajedno?, Mala vrtlarica i Tajno ime. Jednu od njih poželjela je ove godine ispod bora. Ostatku obitelji prišapnut ćemo i koja je to knjiga. Cijena informacije? Sitnica!

I na kraju, Katarina je prijateljima iz razreda pokazala fotografiju snimljenu tijekom projekta.

Pohvala cijeloj obitelji!

FRANKA je čitala u društvu mame, tate i brata. Odmah na početku napisala je da je naprtnjača jako promijenila njezinu obitelj jer su sada shvatili da knjige znaju biti jako zanimljive. Potom je napisala o svakoj knjizi ponešto: svidjela joj se knjiga Civilizacije svijeta jer je iz nje naučila kako je nastao Rim,  pročitala priču o Romulu i Remu te saznala ponešto o rimskim bogovima. Slikovnica Findus se seli bila je poučna: po kauču se ne skače. Morski dnevnik Pauline P. nije joj baš bio zanimljiv. Knjiga Origami joj se svidjela, no ono što je uspjela napraviti nije bilo za pokazivanje. Iz knjige Vrtlarstvo za djecu naučila je da se i od najmanjeg sjemena može posaditi nešto fora. Knjiga Upoznaj Zagreb pružila je informacije o katedrali, vještičjim štengama i straži. Tata (koji je dobio uputu da piše tiskanim slovima jer, navodno, ružno piše) napisao je da moraju definitivno više čitati jer je ovo kratko i zanimljivo iskustvo bilo poučno i zabavno. I mami je projekt bio zanimljiv, zabavan i poučan i predlaže da bude dio školskog programa.  Svidjele su joj se sve knjige, a posebno Civilizacije svijeta i 101 način kako djetetu pokazati da ga volite.

I onda: obiteljska slika tijekom čitanja. Ponosno pokazivanje prijateljima u razredu.

Bravo za cijelu obitelj!

 [više]

5. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 8. 12. 2018. 18:10

Naprtnjača je od 16. do 21. studenog boravila u obiteljima triju trećašica i jednog trećaša. Da, dobro ste pročitali. Kako je to moguće? Tri razreda, a četvero učenika? Naprtnjaču 3.a u svoj su dom istoga dana odnijele čak dvije učenice. Naravno, riječ je o sestrama Katji i Klari. Osim njih, naprtnjaču je u 3.b ugostio Dorian, a u 3. c Ana.

KLARA I KATJA tatu su u petak iznenadile torbom punom knjiga. Mama je morala na put, ali  sestre su joj dale zadatak: pročitati knjigu Stara ljubav. Mama je zadatak ispunila i jedina uspjela pročitati cijelu knjigu. Klara je čitala knjigu Morski dnevnik Pauline P., a Katji  su se najviše svidjele knjige Mala vrtlarica i Upoznaj Zagreb. Budući da nisu stigli zajedno pročitati sve knjige, dogovorili su se da će neke od njih posuditi, a mama i tata posebno žele da svi zajedno pročitaju knjigu 101 način kako djetetu pokazati da ga volite.

Pohvala cijeloj obitelji!

DORIAN je čitao u društvu bake, mame, tate, sestre i  brata! Jako mu se svidjela knjiga Svijet kreativnosti i zabave jer je naučio kako izraditi mnoge zabavne igre. Projekt mu se dopao jer su svi zajedno čitali i pritom se zabavljali, a bilo mu je i zabavno s obitelji pričati o tome što je tko pročitao. Baki Mariji najviše se svidjela knjiga Mala vrtlarica jer je iz nje naučila puno toga što nije znala o povrtlarstvu, a projekt joj se dopao jer ih je zbližio.

Mama Ivana najviše se zadržala uz knjigu Upoznaj Zagreb jer je čitka, razumljiva i informativna. Pohvalila je projekt jer je to bila prilika za zabavu, druženje i učenje cijele obitelji.

Ista knjiga bila je favorit i bratu Dominiku jer je iz nje puno naučio o rodnom gradu.

Sestri Luciji najviše se svidjela knjiga Rimljani, a projekt joj se dopao jer zbližava obitelj koja se druži uz korisne i zanimljive knjige.

 I tati Draganu to je bila najbolja knjiga: iz nje je puno naučio, a svi su se skupa zabavili dok je obitelji prepričavao događaje iz Rimskog carstva. I, to nije bilo sve. Dorian je ponosno pokazao svoju sliku snimljenu tijekom projekta.

Bravo za cijelu obitelj!

ANA je čitala u društvu sestre, mame i tate. Jako joj se svidjela knjiga Upoznaj Zagreb iz koje je saznala puno zanimljivosti o rodnom gradu (kako je nastao Novi Zagreb, na primjer). Svidjela joj se i knjiga Findus se seli. Prolistala je i knjigu Vrtlarstvo. Knjiga Morski dnevnik Pauline P. joj se svidjela, ali i naučila kako se ponašati tijekom Škole u prirodi (u Crikvenici) u koju će krajem školske godine s razredom. Svidjela joj se i knjiga Origami iz koje je naučila kako oblikovati neke životinje. S obitelji je čitala knjigu Civilizacije svijeta i iz nje puno naučila: stanovnici Mezopotamije su rijeke Eufrat i Tigris smatrali božanstvima. Tata je napisao da su puno čitali i prije projekta, no da se dobro prisjetiti pročitanog.

Pohvala cijeloj obitelji!

 [više]

4. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 18. 11. 2018. 20:04

Od petka, 9. 11. do srijede, 14.11. knjižne naprtnjače boravile su u obiteljima triju trećašica:  Lare (3.a), Nike (3.b) i Marte(3.c):

LARA je već u petak s mamom pregledala sadržaj naprtnjače. Odmah se odlučila za knjigu Morski dnevnik Pauline P.  koja joj je bila jako zanimljiva jer je riječ o Larinoj vršnjakinji koja je s razredom boravila u Školi u prirodi na moru. Larinoj mami najviše se svidjela knjiga Roditelji i djeca: kako zajedno?, jer je u njoj našla puno zanimljivih informacija o odgoju. Za to vrijeme, Lara je s tatom čitala knjigu Upoznaj Zagreb. Tati je to bila najzanimljivija knjiga. Na kraju su svi zajedno prolistali knjigu 101 način kako djetetu pokazati da ga volite i u njoj našli zanimljive ideje kako se zabaviti. Uz to, Larini su roditelji u knjizi pronašli još neke načine kako Lari mogu pokazati svoju ljubav, a Lari je to bilo jako fora.  Lara je napisala da je i kućni ljubimac Frenki bio zainteresiran za čitanje i gurao je njuškicu u knjige. 

Na kraju, razredu je  pokazala svoju i Frenkijevu sliku snimljenu tijekom čitanja.

Velika pohvala svima!

NIKA je čitala u društvu mame Željke i tate Ronalda. Najviše joj se svidjela knjiga Mala vrtlarica jer je naučila puno o tome kako može pomoći biljkama. Osim toga, svidjela joj se i knjiga Svijet kreativnosti i zabave jer je u njoj pronašla puno dobrih ideja. Napisala je da joj se baš dopalo ovo obiteljsko čitanje. I mami se projekt dopao jer je povezao obitelj na jedan novi način. Favoriti u naprtnjači bile su joj knjige Mala vrtlarica i Tajno ime. Tati Ronaldu ovo je super obiteljski projekt.  Svidjela mu se knjiga Roditelji i djeca: kako zajedno jer podsjeća roditelje kako pravilno živjeti sa svojom djecom.

Na kraju je i jedna od Nikinih fotografija snimljena tijekom čitanja 😊

Velika pohvala cijeloj obitelji!

MARTA je čitala u maminom društvu . Tata, nažalost, nije mogao čitati jer je morao na iznenadni poslovni put. Mami i Marti jako se svidjela knjiga Upoznaj Zagreb iz koje su naučile puno toga: da je današnji Zagreb nastao iz naselja Kaptol i Gradec, da ukupna tramvajska mreža ima 116 kilometara te da je asteroid Croatia 1906. otkrio njemački astronaut Kopf. Knjigu Vrtlarstvo za djecu su prelistale i vidjele puno toga zanimljivog. Iz knjige Civilizacije svijeta naučile su ponešto o pojavi prvog pisma prije 3200 godina. Ipak, Marti se najviše svidjela priča o Ozirisu koji je bio stariji sin božice neba. Prolistale su i knjigu Origami, a knjige Findus se seli i Morski dnevnik Pauline P. nisu uspjele pročitati.

Bravo za Martu i mamu!  

 

 [više]

3. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: Nermina Beširević, 18. 11. 2018. 19:59

31. listopada bio je zadnji nastavni dan prije produženog vikenda, pa su Asja (3.a), Eva (3.b) i Lina (3.c) tog dana ponijele naprtnjaču kući. To znači da su imale sreću jer je naprtnjača u njihovim domovima boravila dva dana duže. No, nažalost, Asja se razboljela i nije uspjela čitati. Naprtnjača će k njoj putovati nekom drugom prilikom, a evo kako su se s naprtnjačom družile Evina i Linina obitelj:

EVA  je čitala u društvu mame, tate i dvojice braće. Iako je mama tijekom boravka naprtnjače morala na put, prije odlaska napisala je svoj dojam. Sviđa joj se projekt, a najviše Mala vrtlarica jer ju je podsjetila na prošle ljetne projekte sadnje začina. I to nije sve, ove godine su posadili masline i limun koji je niknuo iz koštice! Evi je obiteljsko čitanje bilo jako zabavno. Čitala je sve knjige, a najviše joj se svidjela knjiga Svijet kreativnosti i zabave jer obožava učiti stvari koje može izrađivati. Bratu Tomi svidjela se knjiga Pettson ima loš dan. Tata je iz naprtnjače odabrao krimić Pavla Pavličića Tajno ime. Iako ima nekih sitnih zamjerki na knjigu, misli da je zanimljiva.

Bravo za cijelu obitelj, sada čekamo vijesti o napredovanju limuna i maslina.  

LINA je čitala u društvu roditelja i sestre Jane. Svidjela joj se knjiga Upoznaj Zagreb, a iz nje je saznala da je na mjestu današnjeg kazališta Gavella pronađena mamutova kost. Najbolja knjiga bila joj je Civilizacije svijeta jer je iz nje puno toga saznala: tko su bili Romul i Rem, priču o nastanku grada Rima i još puno toga. Tata i seka bavili su su knjigom Origami uz koju su uspjeli napraviti labuda. Mami se svidjela knjiga Vrtlarstvo jer ima dobrih ideja, a prolistala je i knjige o roditeljstvu. Baka, ljubiteljica kriminalističkih romana čitala je knjigu Brda se miču, ali je nije stigla dovršiti. Linina mama je napisala da je naprtnjača dočekana s veseljem i interesom i da je svatko pronašao knjigu za sebe. Zadovoljna je bila odabirom knjiga i interesom koji Lina pokazuje prema čitanju. Žao joj je što ipak nisu imali dovoljno vremena. I tata se obradovao projektu. Napisao je da svi u obitelji vole čitati, a najviše ga se dojmila knjiga o origamiju. I činjenica da je nakon brojnih slikovnica napokon uspio pročitati i knjigu.  I seka Jana napisala je komentar: „Volim se igrati, šalit,i a najviše čitati.“

Za kraj, Lina je napisala:“ Mislim da bismo svi trebali više čitati knjige jer je čitanje zabavno.“

A onda nas je sve iznenadila čak dvjema slikama nastalim tijekom boravka naprtnjače u obitelji.

Velika pohvala svima!

 [više]

2. PUTOVANJE NAPRTNJAČE

Autor: SANJA HRVOJEVIĆ, 18. 11. 2018. 19:50

Nismo se niti okrenuli, a prošao je tjedan i naprtnjača ponovno kreće na put. U svoje su ih domove od 26. do 21. listopada ponijele tri djevojčice: Iskra (3.a), Lucija (3.b) i Anja (3.c). Dosta pisanja, bacamo se na čitanje o tome kako im je bilo dok im je u gostima bila knjižna naprtnjača. Prije toga još samo nešto: ne da smo čuli kako im je bilo, već smo to i vidjeli!

Sve tri učenice su  Bilježnicu dojmova obogatile  obiteljskim fotografijama snimljenim tijekom čitanja!

Kad je ISKRA u petak kući donijela naprtnjaču, s roditeljima je dobro prelistala svaku knjigu. S mamom je čitala Čuda svijeta i Upoznaj Zagreb. Počele su čitati i 101 način kako djetetu pokazati da ga volite, a od toliko savjeta odabrale su onaj o Kutiji tajni. Iskra je navečer čitala Morski dnevnik Pauline P. i jako joj se sviđa, ali joj se posebno sviđa knjiga Upoznaj Zagreb jer je iz nje puno toga naučila. S Bellom (kućnom ljubimicom) čitala je Findusov Božić. Tati se svidio krimić Stara ljubav jer inače voli Pavličićeve krimiće. Najmanje joj se svidio Origami jer joj se činio kompliciranim pa će to pokušati nekom drugom prilikom.  Na kraju, Iskra je ponosno prošetala razredom pokazujući svoju i Bellinu sliku dok zajedno čitaju Findusov Božić.

Pohvala cijeloj obitelji, a posebno hvala za prvu ovogodišnju sliku!

LUCIJA je čitala u društvu mame, tate i brata. Na početku je čitala knjigu o mačku Pettsonu koji ima loš dan i svidio joj se lik zabavnog i nepredvidivog mačka. Knjiga Upoznaj Zagreb joj se svidjela jer je iz nje nešto naučila, a i zato što su se, čitajući je, najviše smijali. Zainteresirala ju je knjiga 101 način kako djetetu pokazati da ga volite, a naročito izrada obiteljskog stabla. Ipak, najviše joj se svidjela knjiga Svijet kreativnosti i zabave jer je iz nje naučila izraditi nove igre. Njezinoj  mami svidjela se knjiga Roditelji i djeca: kako zajedno? u kojoj se, osim savjeta, može naći i puno zanimljivih citata, priča i basni. Tati se najviše svidjela knjiga o Zagrebu je su se uz nju, kroz zajedničko čitanje, dobro zabavili i ponešto naučili. I starijem bratu Luki svidjela se baš ta knjiga , ali i neke priče iz knjige Roditelji i djeca… te neke ideje iz knjige 101 način... Iako je Lucija ovom rečenicom započela pisanje  dojma, ona je sjajna i za kraj :  „Obiteljsko čitanje nam nije običaj ali kad smo probali, svidjelo mi se i htjela bih to ponoviti.“

Na kraju, cijelom je  razredu pokazala fotografiju snimljenu tijekom projekta. Bravo za Luciju i cijelu obitelj!

ANJA je čitala s mamom, tatom i malenom sekom. Prvo su čitali knjigu Upoznaj Zagreb, a potom i poučnu slikovnicu Findus  se seli. Iz knjige Civilizacije svijeta, na primjeru grada Alepa saznala je kako se povijest često ponavlja. I knjiga Origami bila joj je poučna jer je naučila kako od papira napraviti pingvina. Knjigu Vrtlarstvo za djecu su prolistali, a Anji se jako svidio Morski dnevnik Pauline P. koji će, kad stigne, pročitati do kraja. Mami se svidio naš projekt jer je potaknuo obitelj da vrijeme provode družeći se s knjigom. Pohvalila je odabir knjiga te napisala kako su ponešto naučili i pritom ponovili gradivo povijesti. Tata je napisao kako mu je drago što su sudjelovali u projektu. Veselilo ga je ponoviti činjenice o Zagrebu, pročitati nevjerojatne podatke  o civilizacijama svijeta te naučiti kako jedan običan papir pretvoriti u pingvina.

Na kraju je Anja razredu ponosno pokazala obiteljsku fotografiju snimljenu tijekom čitanja. Velika pohvala svim članovima obitelji!

 [više]

1. KRENULA JE PRVA OVOGODIŠNJA KNJIŽNA NAPRTNJAČA!

Autor: Nermina Beširević, 18. 11. 2018. 19:03

Počeo je i ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenog), a našim je trećašima počeo posebno veselo: u petak, 19. listopada krenule su ovogodišnje prve knjižne naprtnjače.

Za one koji ne znaju, riječ je o dobrovoljnom projektu čitanja u obitelji.
Projekt je prije 8 godina pokrenula Hrvatska mreža školskih knjižničara pod nazivom „Čitamo mi u obitelji svi“. Ponosni smo jer smo svih tih godina bili njegovi sudionici.
To smo i ostali, no ove godine na malo drugačiji način. Naime, projekt kreće na samom kraju 1. polugodišta, a kako u trećim razredima ove godine imamo puno učenika (gotovo 30 u svakom) morali smo s projektom krenuti ranije. U suprotnom, do kraja školske godine ne bi u njemu stigli sudjelovati svi učenici koji to žele.
Stoga je i naziv našeg ovogodišnjeg projekta drugačiji, ali smisao isti: čitanje je zabavno, a naročito kad je cijela obitelj na okupu!

Tako će svakog petka po jedan učenik ili jedna učenica 3.a, b i c razreda ( u svakom razredu je po jedna naprtnjača) ponijeti u svoju obitelj naprtnjaču s devet knjiga i jednom bilježnicom. Knjižne naprtnjače u školu vraćaju u srijedu. Pet dana naprtnjača okuplja obitelj na najmanje 30 minuta dnevno.
I što rade? Uživaju u vremenu koje provode zajedno. Čitaju što i koliko žele: smisao projekta nije u tome da se što više pročita, već u tome da se što više uživa u vremenu provedenom s obitelji: u zajedničkom listanju knjiga, razgovoru o tome što su pročitali …

U naprtnjači je i bilježnica dojmova u koju učenici i članovi obitelji pišu o tome kako im je bilo s naprtnjačom u gostima, je li taj projekt barem nakratko smirio užurbani dnevni ritam, sviđa li im se tako provedeno vrijeme, hoće li možda usvojiti običaj obiteljskog čitanja barem jednom mjesečno i sl. Ukoliko žele, mogu zalijepiti i fotografiju obitelji snimljenu tijekom čitanja.

Kako znamo tko će ponijeti naprtnjaču kući? Na najzabavniji mogući način: vadeći iz posudice papirić s imenom. Kada biste samo na trenutak mogli biti u razredu dok biramo nositelja naprtnjače: to skakanje, stiskanje pesnica, iščekivanje, nestrpljenje, veselje… pitajte ih, reći će vam.

A tko je ove godine imao tu čast da prvi u svom razredu ponese naprtnjaču?
U 3. a to je bio Marko, u 3.b Sanja, a u 3. c Lucija.

Kako im je bilo s naprtnjačom u gostima?

Evo, pročitajte…

 

Kad je u srijedu, 19.10. dobio naprtnjaču, MARKO se jako obradovao, a razveselili su se i članovi njegove obitelji jer je svatko pronašao knjigu za sebe. Marku se najviše svidjela knjiga Moj Zagreb jer jako voli svoj grad. Evo što se svidjelo ostalim članovima obitelji: mami 101 način kako djetetu pokazati da ga volite, bratu Čuda svijeta, a tati Roditelji i djeca: kako zajedno. Marko je dojam završio rečenicom: „Svi smo nešto našli što nam se sviđa i uživali u druženju i čitanju.“
Bravo za Marka i cijelu obitelj!

SANJA je čitala knjigu Morski dnevnik Pauline P. i preporuča je i drugima jer je jako smiješna. Svidjele su joj se i knjige Svijet kreativnosti i zabave (ta se knjiga sviđa i starijem bratu Juri), 101 način kako djetetu pokazati da ga volite te Upoznaj Zagreb koja joj je bila zanimljiva, ali i poučna. Tati se svidio krimić Tajno ime, a mama nas je nahvalila jer joj se sviđa projekt, ali i odabir knjiga pa je napisala kako bi projekt trebalo nastaviti i dogodine.

Hvala na pohvalama, pohvaljujemo i mi cijelu obitelj!

 

LAURA JE čitala u društvu mame, tate i brata, ali na vrlo neobičan i domišljat način. Naime, kako je tata bio izvan Hrvatske, u čitanju im se pridružio preko aplikacije Viber! Prvo su čitali Laura, mama i brat i to slikovnicu Findus se seli. Bila im je zanimljiva jer govori o neposlušnom maču koji se morao odseliti zbog skakutanja po krevetu u ranu zoru. Potom su čitali knjigu Upoznaj Zagreb iz koje je puno naučila o svom gradu. Knjiga Morski dnevnik Pauline P. bila joj je zanimljiva, ali i poučna jer je iz nje naučila kako se ponašati u Školi u prirodi na moru. I knjiga Origami bila je poučna: naučila je kako izraditi zeca, psa i mačku, a iz knjige Vrtlarstvo za djecu saznala je kako saditi cvijeće.

Pohvala cijeloj obitelji, naročito zbog odlične ideje kako čitati zajedno i kada nam okolnosti to ne dopuštaju. Bravo!

 [više]

IZVJEŠĆE O POSJETIMA DJEČJEM ODJELU KNJIŽNICE MEDVEŠČAK TIJEKOM LISTOPADA

Autor: Nermina Beširević, 15. 11. 2018. 21:19

U mjesecu hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenog) planirani su česti posjeti Dječjem odjelu knjižnice Medveščak.

 

 [više]

PRVAŠIĆI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Autor: Nermina Beširević, 9. 11. 2018. 20:41

Svake godine naši prvašići u listopadu u pratnji učiteljica dolaze u prvi posjet knjižnici. Tako je bilo i ove godine. Učiteljica Irena Hodak i asistentica u nastavi Sandra Kos Valjetić svoj su 1. b razred dovela u posjet knjižnici 5.10., učiteljica Vlatka Belec i 1.a došli su 17.10, a 1.c s učiteljicom Marijanom Horvat Sudar knjižnicu je posjetio 23.10. Naučili su u čemu je razlika između knjižnice i knjižare, saznali kako se knjige čuvaju, posuđuju i vraćaju, naučili kako knjige za njihov uzrast nose oznaku M i što to znači i još puno toga. Dogovorili smo se da ćemo uskoro posjetiti neku od gradskih knjižnica u blizini škole.
Na kraju, svi koji su to željeli, mogli su posuditi slikovnicu. Posuđenu slikovnicu spremili su u vrećicu (ili platnenu torbu) koju su donijeli jer smo se dogovorili da ćemo knjige na taj način sačuvati od oštećenja.
Bilo nam je zabavno, a kako je to izgledalo, provjerite na slikama!

 

 [više]

POSLJEDNJE PUTOVANJE NAPRTNJAČE U OVOJ ŠKOLSKOJ GODINI

Autor: Nermina Beširević, 9. 11. 2018. 20:38

Vjerovali ili ne, naprtnjača se vratila s posljednjeg putovanja ove školske godine. Od 8. do 13. lipnja bila je u obitelji naše Sare (3.a), a sada će se, nakon tolikog putovanja, cijelo ljeto zasluženo odmarati.
SARI se najviše svidjela knjiga Tom Gates jer joj je bila baš zabavna. Knjiga Blago joj se baš nije svidjela, uglavnom zato što je duga. Zabavne su joj bile i knjige Tko se to tamo gura, Uljez u dvorištu i Mala vrtlarica iz koje je ponešto i naučila. I mama je zapisala dojmove o projektu: knjigu Armati je već prije pročitala, ali je zato rado čitala Malu vrtlaricu i zapisala pokoji savjet iz nje. Uz to, mama je Sarinom bratu čitala slikovnicu Uljez u dvorištu. Tata je bijeg od tehnoloških čuda modernog svijeta
pronašao u knjizi Blago koja ga je vratila u vrijeme kada su dječaci maštali o tome kako postati Indiana Jones, otkopavati mumije i pronalaziti skrivena blaga.
Pohvala cijeloj obitelji!

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 "ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017./2018."

Prvo putovanje

Knjižne naprtnjače su na prvo putovanje u ovoj školskoj godini krenule 15. prosinca, a s njega su doputovale 20. prosinca 2017.  

U svoje su ih domove ponijeli Maša (3.a), Mak (3.b) i Nina (3.c). Zašto baš oni?

Odgovor je, u stvari, prilično jednostavan. Projekt je već gostovao u njihovim obiteljima jer imaju starije sestre i braću, sudionike projekta prijašnjih godina. Tako nam se činilo da su oni idealni kandidati jer im je projekt već poznat, a sestre i braća mogli su im dati i poneki savjet. Ostali učenici, kojima je projekt novost, mogli su iz njihovog primjera vidjeti kako to izgleda.

Maša je čitanjem uposlila cijelu obitelj: mamu, tatu, sestru Tiju i baku. Maši, sestri i tati svidjela se knjiga Tom Gates: sve je super (više-manje), a baki i mami knjiga koja govori o blizancima, Tko se to tamo gura. Knjiga se prvo svidjela baki pa ju je preporučila i mami. Mama Morana napisala je: „Na bakin nagovor pročitala sam Tko se to tamo gura i oduševila sam se. Knjiga je presmiješna. Prva priča Što je sreća kao da je pisana u našoj kući.“

Ali, to nije sve. Maša nas je počastila i slikom svoje obitelji tijekom čitanja knjiga iz naprtnjače. Bravo za Mašu i njezinu obitelj!

Mak je najmlađe, treće dijete u svojoj obitelji.

Prije njega naprtnjaču su u obitelj već donosili Maša i Miha, a sada je došao i njegov red. Lijepo je podijelio knjige i uživancija je počela.

Čitao je Findusov Božić (već prije je čitao još jednu slikovnicu iz iste serije, Kad je Findus bio mali i izgubio se). Maša je čitala knjigu Rim: uspon i pad carstva: svidjela se i njoj i mami. Potom je Mak čitao Toma Gatesa: odlični izgovori i druge fore. Svidjelo mu se kad je Tom spavao kod Dereka jer ga je to podsjetilo na vrijeme kad je on spavao kod prijatelja Mikule kod kojeg mu je bilo zabavno. Mama je čitala Maramu s bubamarama i svidjela joj se, a već prije je pročitala Pavličićevo Tajno ime. Mak je prolistao i Malu vrtlaricu i svidjela mu se.

Završio je dojam rečenicom: Mislim da je naprtnjača prekratko u našoj obitelji ili je samo vrijeme brzo prošlo“. Pohvala cijeloj obitelji na trudu!

Čini se  kako je Nina  naprtnjaču dobila kao neplanirani rođendanski dar! Upravo u tom tjednu, naime, Ninin je rođendan!

Čitala je u društvu tate, mame i sestre Hane. Svidio joj se Tom Gates: moj savršeni svijet. S treće je stranice prepisala: „Ova knjiga Tom Gates vrijedi barem 10 petica, ako ne i više.“ Nina je pozvala mamu da je čuje kako čita pa su onda čitale naizmjence. Potom je, ležeći između mame i tate čitala knjigu Šešir od snova i zajedno su se smijali smiješnim zgodama iz knjige. Čitala je Nina i knjigu Iluminatura i jako joj se svidjela. U nedjelju navečer svi su zajedno legli u krevet, a Nina im je čitala knjigu Svemir.

Svoju bilješku Nina je još ukrasila crtežom svoje obitelji. Bravo, Nina! I sretan ti rođendan!

 

Drugo putovanje 

Zadnjeg dana nastave u 1. polugodištu (22. prosinca 2017.) naprtnjaču su u svoj dom ponijeli Filip (3.a), Maja (3.b) i Mara (3.c). Kod njih je boravila do 27. prosinca.

Na neki način, bili su u prednosti pred ostalima jer su u naprtnjači mogli uživati po cijele dane, budući da su počeli praznici. S druge strane, to je bilo predbožićno vrijeme puno priprema za nadolazeće blagdane i vremena nije bilo tako puno, kao što se to možda činilo. Ipak, uživali su s naprtnjačom i o tome nam pričali i čitali početkom 2. polugodišta.

I još nešto. Dobili su zadatak: u dogovoreno vrijeme proslijediti naprtnjaču novim čitačima. Dakle, tijekom praznika naprtnjača je putovala u još nekoliko obitelji. Svi sudionici na vrijeme su proslijedili naprtnjaču, držeći se prethodno dogovorenog rasporeda. Bravo za sve vas!

Filip je uposlio cijelu obitelj: mamu, tatu i  mlađeg brata Frana. No, na slici koju nam je zalijepio u Bilježnici dojmova vidimo da je u čitanje bio uključen i kućni ljubimac koji je stavio šape na knjigu Tom Gates. Dobar odabir! Filip je sve knjige prolistao, a knjigu Tko se to tamo gura cijelu pročitao. Čitao ju je s cijelom obitelji i očito su se jako dobro zabavili jer je Filip napisao da je cijela obitelj „umirala“ od smijeha. Mama Paula  je bratu Franu čitala slikovnicu Uljez u dvorištu koja mu se jako svidjela, a naročito lik mačka Findusa. Mami se svidjela i  knjiga Mala vrtlarica te ju je  potaknula da u vrtu zasadi češnjak. Tata Tomislav je par puta prelistao knjigu Blago i tako se vratio u djetinjstvo jer je to bila jedna od njegovih omiljenih tema kad je bio mali. Napisao je da mu je bila interesantna karta blaga i  interaktivni  pristup jer je to nešto čega nije bilo u knjigama njegova djetinjstva.

Pohvala Filipu i svim članovima obitelji: svatko je napisao svoj komentar, a uz to su nas još počastili i fotografijom.

Maja je s mamom čitala tako puno i dugo da je u jednom trenutku izgubila glas pa neko vrijeme nije mogla pričati. Eto kako naprtnjača ponekad može djelovati na naše zdravlje!

Već u petak Maja  je mami pokazala sve knjige pa su za početak odabrale slikovnicu Findusov Božić i svidjela im se. Mama je počela čitati i roman Tajno ime. Maja je s  mamom  čitala knjigu Rim – uspon i pad carstva i zbirku kratkih priča Marama s bubamarama koja joj se svidjela. Zajedno su čitale i Toma Gatesa : odlični izgovori i druge fore. Knjiga im je bila zabavna. Čitale su i knjigu Mala vrtlarica. Svidjela im se, ali im je bila i poučna. Mama je još čitala i knjigu Disciplina bez straha i zaključila je da je vrlo poučna. I Maja misli da je naprtnjača prekratko bila u maminom i njezinom društvu i da joj je vrijeme jako brzo prošlo. Pohvala za Maju i mamu!

Mara je čitala u društvu roditelja i mlađe sestre Rute. Prvo je listala knjigu Iluminatura, a pokazala ju je i seki. No, kako ona to baš i nije razumjela, Mara joj se potrudila objasniti. Kako je bilo predbožićno vrijeme, čekale su je brojne obiteljske obveze i druženja pa je čitanje moralo pričekati. Pomagala je mami koja je imala pune ruke posla. Čitala je knjigu Tom Gates: moj savršeni svijet i bila joj je fora. Uz to, čitala je i knjigu Svemir. Mara je napisala: „ Ovaj projekt mi se sviđa zato što je natjerao cijelu obitelj da skupa čita. Obično samo mama i ja čitamo, a sad se i tata morao uključiti.“

Tata je seki čitao knjigu „Šešir iz snova“, a mama je čitala knjigu „Umijeće roditeljske ljubavi“ i odabrala poglavlja koja je i tata morao pročitati. Mara je dojam završila rečenicom: „Žao mi je da je naprtnjača bila kod mene u tjednu u kojem ima dosta obiteljskih zadataka pa joj se baš nisam stigla posvetiti koliko sam htjela“.

Svi znamo koliko Mara voli čitati. Zato ona i cijela obitelj zaslužuju pohvalu za trud!

 

Treće putovanje

Naprtnjača je krenula na treće i posljednje putovanje u 2017. godini:  29. prosinca u svoje su ih obitelji  ponijeli Karlo (3.a), Tara (3.b) i Adriano (3.c). Zajedno su dočekali novu 2018. godinu, a 3. siječnja 2018. već su je u svoje obitelji ponijeli novi čitači.

Karlo je čitao u društvu mame, tate i sestre Helene koja je prije dvije godine prvi puta donijela naprtnjaču u njihovu obitelj. No, ovaj put je glavni lik u priči o naprtnjači bio Karlo. Napisao je da su naprtnjaču otvorili i veselo razgledali knjige. On  je odabrao knjigu Tko se to tamo gura i bila mu je jako duhovita i zanimljiva jer se kroz priču o blizancima protežu neke poslovice koje su mu se jako svidjele. Heleni se najviše svidjela knjiga Tom Gates: sve je super (više-manje) jer su joj likovi bili jako smiješni. Osim toga, na kraju knjige našla je i recept za tost koji su zajedno napravili. Karlovoj mami najviše se svidjela knjiga Mala vrtlarica jer je po njenom mišljenju jako poučna i praktična te je odlučila posaditi neko voće i povrće. Tati se najviše svidjela knjiga Blago jer obožava takve knjige, a i je puna slika što je čini još zanimljivijom. Karlo je i nacrtao svoju obitelj, ruksak i knjige.

Zadnja rečenica: „Bio je to jako lijep tjedan“ najbolje govori o tome kako je Karlo proveo vrijeme s naprtnjačom. Pohvala cijeloj obitelji! 

Tara je čitala u društvu mame, tate i mlađe sestre Petre. Svatko je čitao knjige koje su mu se najviše svidjele: mami  knjiga Mala vrtlarica jer ima puno zanimljivih savjeta. Seki Petri najviše se svidjela zbirka priča Marama s bubamarama jer je upravo namijenjena mlađoj djeci. Tarinom tati svidjela se knjiga Rim - uspon i pad carstva. Tara je napisala da je tata pročitao samo tu knjigu jer je imao gripu i zbog toga bio umoran. Pohvala tati što je i u bolesti sudjelovao u obiteljskom projektu! Knjigu Tom Gates: odlični izgovori i druge fore nisu stigli pročitati do kraja, no Tara je napisala da će je posuditi u knjižnici i dovršiti čitanje.

Svoj dojam Tara je završila rečenicom: „Bilo bi super kad bi naprtnjača mogla ostati duže kod mene“. I još nas je počastila fotografijom snimljenom u vrijeme čitanja. Bravo, Tara, pohvala cijeloj obitelji!

Adriano je čitao u društvu tate i mame. Na početku, pregledao je knjigu Iluminatura. Potom je pročitao knjigu Tom Gates: moj savršeni svijet. Svidjela mu se jer su likovi radili gluposti, a posebno se nasmijao kada je Tom nacrtao učiteljicu Worthington. S brkovima! Adriano je čitao i zbirku priča Šešir od snova i napisao naslove priča koje su mu se najviše svidjele. U ponedjeljak nije čitao je je odmarao od slavlja povodom dočeka nove godine. No, već sutradan nastavio je s čitanjem priča iz zbirke Šešir od snova. Zadnjeg dana boravka naprtnjače u obitelji prolistao je i knjigu Svemir.

Dojam je završio rečenicom: „Hvala, naprtnjačo, što si boravila kod mene i neka ti se svidi i kod ostalih“. Uz to, nacrtao je sebe  i članove svoje  obitelji. Bravo, Adrinano!

 

Četvrto putovanje

U petak, 5. siječnja 2018. naprtnjača je krenula na četvrto putovanje, ali prvo u ovoj godini. U svojim su je obiteljima ugostili Viktor (3.a), Nikolina (3.b) i Lukas D. (3.c). Kod njih je boravila do srijede, 10. siječnja 2018. Evo kako je proteklo to druženje:

Viktor je čitao u društvu roditelja i sestre Virne. Sa sestrom je prolistao knjigu Blago koja im se dopala jer je zanimljiva, uzbudljiva i ima puno slika. Čitao je i knjigu Tom Gates: sve je super (više-manje) i svidjela mu se jer je jako smiješna. Prolistao je i knjigu Tko se to tamo gura i pročitao neke od priča iz nje. Tu knjigu je čitala i Viktorova mama, a tata je čitao knjigu Umijeće roditeljske ljubavi. Viktor je, iako ga takve knjige baš i ne zanimaju, prolistao i knjigu Mala vrtlarica i zaključio je kako je zanimljiva. Za kraj, pročitao je i slikovnicu Uljez u vrtu.

Potrudio se i za kraj nam je  nacrtao svoje ukućane okružene knjigama. Pohvala cijeloj obitelji za trud!

Nikolina je uposlila sve članove obitelji: mamu, tatu, brata Tomislava i tetu. No, za njih naprtnjača nije neka velika novost jer je Tomislav bio u prvoj generaciji učenika koja je prije sedam godina započela projekt u našoj školi.

Nikolina je čitala knjige Mala vrtlarica i Findusov Božić. Ova posljednja joj se svidjela jer su svi susjedi željeli da Findusu i Pettsonu Božić bude lijep. Nikolinin tata jako voli povijest pa mu se svidjela knjiga o usponu i padu rimskog carstva. Mami se svidio krimić Tajno ime. Tomislav je čitao Toma Gatesa jer u vrijeme kad je on imao naprtnjaču takvih knjiga nije bilo pa mu je knjiga poput ove novost i svidjela mu se. Nikolinina teta čitala je Malu vrtlaricu i jako joj je bila zanimljiva jer nikada nije čitala nešto slično.

Nikolina je dojam završila crtežima i rečenicom: „Da bar naprtnjača može još ostati kod mene, ali neki u razredu i dalje čekaju red da dobiju naprtnjaču“. Bravo za sve članove obitelji!

Lukas D.se s naprtnjačom družio uz podršku cijele obitelji: mame, tate i brata Ive koji je prije pet godina prvi donio naprtnjaču u obitelj. Lukas je uživao čitajući knjigu Tom Gates. Kad su mu došle baka, teta i sestrične, pokazao im je sve knjige i zajedno su čitali Iluminaturu. Kasnije, Lukas je čitao i priče iz zbirke Šešir iz snova, a i mama mu je pročitala jednu od priča iz zbirke.  Pročitao je i knjigu Lindbergh – velika pustolovina miša zrakoplovca. Najviše mu se svidjelo kako je miš napravio zrakoplov. Pregledao je i knjigu Svemir. Lukasova mama je čitala knjigu Disciplina bez straha i pričala je tati o tome što je pročitala. Osim toga, Lukasova je mama prijateljica Brune Šimleše pa joj je bilo drago da je njegova knjiga Bez rukavica našla svoje mjesto u naprtnjači.

S mamom, tatom i bratom uživao je proučavajući knjigu Iluminatura. Na kraju, nacrtao je svoju obitelj kako zajedno uživaju u čitanju. Pohvala svima za trud!

 

 

Peto putovanje

U petak, 12. siječnja 2018. naprtnjača je krenula na peto i  posljednje putovanje prije početka 2. polugodišta. U svoje su ih domove ponijele Vanja (3.a), Lorna (3.b) i Eva (3.c). U školu su ih vratile u srijedu, 17. siječnja 2018. Dosta je bilo odmaranja, počinje nastava!

Vanja je čitala u društvu roditelja. Pregledala je knjige i sve su joj izgledale zanimljivo. Čitala je knjigu Blago iz koje joj se najviše svidjela karta blaga. Potom je čitala apsolutni hit među trećašima – knjigu Tom Gates koja joj se, naravno, svidjela. Čitala je  i slikovnicu Uljez u dvorištu. Iz nje je naučila da trebamo razmisliti prije nego što nešto napravimo. Čitala je i knjigu Mala vrtlarica. Tu je knjigu čitao i Vanjin tata i svidjela mu se jer ima puno savjeta kako čuvati vrt i prirodu. Tata je pročitao skoro cijelu knjigu Umijeće roditeljske ljubavi i rekao je kako je naučio neke nove stvari. Vanjina je mama čitala knjigu Tko se to tamo gura i bila joj je zanimljiva.

Na kraju, Vanja je nacrtala i obitelj tijekom čitanja. Velika pohvala Vanji i roditeljima!

I Lorna je čitala u društvu roditelja. Bilo im je zanimljivo: svatko je uzeo knjigu koja mu se sviđa i uživao u čitanju! Lorna je čitala Toma Gatesa, a od njega se odmarala čitajući Findusov Božić.  Lornina mama čitala je Malu vrtlaricu, a tata Rim – uspon i pad. Lorna je je u društvu roditelja prolistala knjige koje su oni odabrali za čitanje. S mamom se dogovorila da će na proljeće posaditi grašak i jagode te posijati salatu u boci. Još je odlučila pitati baku smije li kod nje posaditi bundevu i mrkvu. Cijeli eko vrt! Eto kako knjige iz naprtnjače pozitivno djeluju na svoje čitače!

Bravo za cijelu obitelj! Čekamo slike posađenog voća i povrća. Jagode možemo i probati.

Eva je u projekt čitanja uključila cijelu obitelj: mamu, tatu, mlađeg brata Niku i mlađu seku Juliju. Sudeći prema onome što je napisala, uživali su. Eva je, kao prava ljubiteljica čitanja, prolistala i pročitala gotovo sve: knjigu Iluminatura, Toma Gatesa, priču Lindbergh – pustolovina miša zrakoplovca, zbirku priča Šešir iz snova, knjigu Svemir: legendarna putovanja,  a s mamom i knjigu Disciplina bez straha. Iz nje joj se najviše svidjela priča Moj tata je mornar u kojoj je na smiješan način opisano kako se djevojčica zabunila i za  tatu rekla da je mornar, a on je, u stvari, menadžer.

Ipak, Evi se najviše svidio Tom Gates. Priče iz zbirke Šešir iz snova čitala je bratu i sestri, a s njima je čitala i mama. U krevetu, svi su zajedno čitali knjigu Iluminatura. U toj je knjizi Niko vidio gabonsku ljuticu i vikao: „Zmija“, a Julija je, vidjevši geparda, rekla : „Mata“ (= maca). Tata je čitao knjigu Bez rukavica.

Eva je svoj dojam završila rečenicom: „Jako mi se svidio ovaj projekt zato što je natjerao roditelje da čitaju zajedno s djecom“. Nakon toga nacrtala je svoju obitelj na kojoj Niko drži knjigu, a Julija filter iz knjige Iluminatura. Pohvala svima, naročito Evi jer je čitala bratu i sestri!

 

Šesto putovanje

Na svom šestom putovanju naprtnjača je bila od 19. do 24. siječnja 2018. U svoj su je dom ponijeli Ramona i Leon (3.b) i Adrian (3.c)

Ramona i Leon uživali su čitajući u društvu roditelja. Budući da su se potrudili i svatko napisao svoj dojam, red je da ih tako i objavimo.

Ramona je napisala da su,  čim je naprtnjača stigla k njima, svi počeli razgledavati knjige. Tata i Leon čitali su knjigu Rim – uspon i pad carstva, a tata je Leonu objašnjavao o čemu se radi. Mama je listala knjigu Disciplina bez straha, no nije joj se baš svidjela jer više voli krimiće. Zato je počela čitati Pavličićev krimić Tajno ime i bio joj je zanimljiv. Ramona je čitala Toma Gatesa i bio joj je dobar. Istu knjigu čitao je i Leon.  Ipak, bila je tužna što naprtnjača mora otići nakon nepunog tjedna boravka u obitelji.

Leon je bio jako sretan što je naprtnjača došla u njihov dom. Prvo je s tatom malo čitao knjigu Rim – uspon i pad carstva i bilo mu je zanimljivo. Tati se knjiga jako svidjela jer voli povijest i jer je jako poučna. Ramona je počela čitati knjigu Tom Gates. Leon je pročitao knjigu Findusov Božić. Bila mu je uzbudljiva i zabavna. I on je čitao je knjigu Tom Gates. Knjiga mu se svidjela jer je Tom smišljao dobre i smiješne ideje. I zato što nije bebasta i dosadna. Mama je u Maloj vrtlarici tražila kako se uzgajaju maline kako bi ih mogli uzgajati u Gorskom kotaru. No, ostalo im je nejasno kako bi to maline trebale gledati na jug? Mama je još čitala knjigu Disciplina bez straha, no nije joj se baš svidjela. Ali svidio joj se krimić Tajno ime zato što je uzbudljiv. Uz to, napisao ga  je hrvatski pisac  pa su mami mjesta događaja u romanu bila poznata. Leon je primijetio da se, otkad je stigla naprtnjača, dogodilo nešto super: jako su malo gledali TV!

Za kraj, poželio je da naprtnjača ostane još malo kod njih kako bi stigli pročitati zbirku Marama s bubamarama. I zadnja rečenica: „Ali bilo je baš super“!

Super za  vas dvoje i vaše roditelje!

Adrianu su se u čitanju pridružili roditelji i sestra Sofia koja je prije četiri godine prvi puta donijela naprtnjaču u obitelj. Nakon što im je Adrian podijelio knjige, počelo je zajedničko čitanje.

Adrian je čitao Toma Gatesa, Iluminaturu i knjigu Svemir: legendarna putovanja. Najviše mu se svidjela knjiga Tom Gates jer je smiješna. Sofia  je čitala zbirku Šešir od snova i Toma Gatesa, mama knjige Svemir i Disciplina bez straha, a tata knjigu Bez rukavica.

Zajedno su pročitali knjigu Lindbergh: velika pustolovina miša zrakoplovca te pogledali video o autoru i ilustratoru knjige. 

Sofia je napisala da joj se i ovaj put sviđa projekt. Svidjela joj se zbirka Šešir od snova jer se sastoji od kratkih pričica koje se mogu povezati sa stvarnim životom.

Za kraj, Adrian je zalijepio fotografiju koja prikazuje cijelu obitelj tijekom čitanja. Pohvale cijeloj obitelji!

 

Sedmo putovanje

Naprtnjača je 26. siječnja 2018.  po sedmi put krenula u obitelji naših učenika. Do zadnjeg dana siječnja gostovala je kod Nike (3.a), Bartola B. (3.b) i Lukasa P. (3.c). Evo kako je proteklo njihovo druženje.

Nika je čitala u društvu mame Nede i brata Pavela. Najviše su joj se svidjele knjige Blago i Mala vrtlarica. Iz prve knjige je puno naučila o starom blagu, a najviše joj se svidjela karta blaga. U knjizi o maloj vrtlarici svidjelo joj se to što djevojčica sama uči o poslovima u vrtu. Niki se najmanje  svidjela knjiga Tom Gates jer joj se ne sviđa povezivanje knjige i stripa. Nije joj se baš svidjela ni knjiga Tko se to tamo gura zbog stalnog ponavljanja nekih riječi poput „moj jednojajčani brat“ i „moj stariji brat“.

Mama Neda prolistala je sve knjige, neke su joj se svidjele, a neke ne. Najinteresantnija joj je bila knjiga Mala vrtlarica jer o toj temi ni djeca ni roditelji danas ne znaju dovoljno.

Pavel je prolistao sve knjige i bile su mu fora, no morao je učiti pa ih nije stigao pročitati.

Svi zaslužuju pohvale!

Bartol B. je uživao u knjigama u društvu mame i starije sestre Eme koja je prije dvije godine prvi puta donijela naprtnjaču u njihovu obitelj. Prolistao je sve knjige iz naprtnjače. Čitao je Toma Gatesa i knjiga mu je bila jako smiješna. Mama je čitala Malu vrtlaricu i bila joj je super. Na žalost, Ema i tata nisu mogli sudjelovati u čitanju, Ema zato što je čitala svoju lektiru, a tata zato što je bio u bolnici.

Pohvala svima, a tati brz oporavak!

Lukas P. čitao je s mamom, tatom i sekom Emom.  Pregledali su sve knjige iz naprtnjače. Prva knjiga koju su čitali bila je Iluminatura, a druga Svemir: legendarna putovanja. Lukasu se knjiga o svemiru jako svidjela: saznao je zanimljive podatke o Jupiteru, Saturnu i njihovim mjesecima, čak i njihova imena. Lukasova mama čitala je knjigu Disciplina bez straha, a tata knjigu Bez rukavica. Zajedno su čitali zbirku Šešir od snova. Svidjela mu se priča Šašave novine, a nije mu se svidjela priča Cijepljenje. Zajedno su čitali i knjigu Lindbergh: velika pustolovina miša zrakoplovca.

Lukas nam je atmosferu tijekom čitanja dočarao i crtežom na kraju dojma. Hvala na trudu i zanimljivim informacijama o Jupiteru i Saturnu!    

 

 

Osmo putovanje

Vjerovali ili ne, naprtnjača već po osmi put putuje u obitelji trećaša. Od 2. do 7.2018.  veljače naprtnjaču  su  ugostili  Ema D. (3.a), Leopold (3.b) i Valon (3.c). Kako im je bilo? Pročitajte!

Ema je čitala s mamom i mlađom sestrom Petrom. Pročitala je knjigu o Tomu Gatesu i bila joj je zanimljiva i smiješna. Prolistala je i knjigu Blago, ali joj  nije bila pretjerano zanimljiva. Ostale knjige joj se uopće nisu sviđale. Mlađa sestra je gledala slikovnicu Uljez u dvorištu.

Svoj dojam o knjigama napisala je i Emina mama Magdalena. Knjiga Tko se to tamo gura bila joj je zanimljiva i smiješna. Najviše joj se svidjela knjiga Blago. Evo razloga: „Možda zato što sam u Eminoj dobi željela biti arheolog“. Sjajno, znači prava knjiga u pravom ruksaku.

Za kraj, Ema nam je pokazala svoj crtež o projektu  iz Bilježnice dojmova.  

Pohvala svim članovima obitelji!

Leopold je napisao da mu je bilo teško okupiti sve članove obitelji. Sa starijim  bratom je čitao Toma Gatesa i Tajno ime, a sestre su čitale Rim – uspon i pad carstva, Malu vrtlaricu i Maramu s bubamarama. Nisu stigli pročitati slikovnicu Findusov Božić.

Žao mu je što naprtnjača nije mogla ostati još par dana jer bi se sigurno dobro zabavili čitajući i ostale knjige iz nje. Za kraj, pokazao nam je fotografiju koja je snimljena tijekom čitanja knjiga iz naprtnjače.

Leopold je zaslužio veliku pohvalu za trud!

Valon je čitao s mamom, mlađom sestrom Elindom i starijim bratom Elhamom koji je prije dvije godine i sam bio sudionikom projekta. Valon je prvo čitao knjigu Iluminatura. Ta mu se knjiga najviše svidjela jer mu  je bila zanimljiva i iz nje je puno naučio o životinjama.  Osim nje, čitao je i knjigu Svemir: legendarna putovanja. Sa sestrom je prolistao knjigu Šešir od snova. Brat Elham čitao je knjigu Tom Gates: moj savršeni svijet.  Mama je Valonu, Elindi  i Elhamu čitala knjigu Lindbergh: pustolovina miša zrakoplovca. Uz to, čitala je i knjigu Disciplina bez straha.

Valona i obitelj pohvaljujem za veliki trud!


  RAD S UČENICIMA:
  svaki dan od 8.00 do 14.00
 
 
 
 
 
 
 Intervju s profesoricom Nerminom Beširević.
 
Koju knjigu za djecu smatrate najzanimljivijom?
„Obožavam“ pitanja ovog tipa! Danas je teško pratiti nove naslove jer je puno izdavačkih kuća i čovjek , jednostavno, ne stigne to sve „pohvatati“. No, od onog što smo moji klinci (7 i 4 god.) i ja u posljednje vrijeme pročitali, izdvojila bih dvije Sanje: S. Polak napisala je Paulinu P. (1., 2. i 3. dio), Petricu Pričalicu i apsolutni hit kod mojih klinaca Mali Jan ima plan. Draga mi je i S. Pilić te Silvija Šesto i njezin Bum Tomica ( ponovno u tri dijela).
Za one malo starije klince svakako bih preporučila niz problemskih knjiga iz biblioteke Hit junior.
 
Koju knjigu biste preporučili za lektiru, a nije do sada uvrštena u popis lektire?
U nižim razredima bih bila sretna kad bi to bila već spomenuta Mali Jan ima plan. Riječ je o knjižici s puno malih, kratkih pričica u kojima Jan u 1. i 2. razredu sam pronalazi izlaz iz raznih nezgodnih situacija. Priče su jednostavne i vesele, a da su poučne pokazuje primjer iz moje obitelji: moja se kći posvađala s najboljom prijateljicom. Ona joj nikako nije željela oprostiti, pa je moja mudrica postupila po Janovom receptu. Kojem? Pročitajte knjigu !
U višim razredima preporučila bih neki dobar strip, primjerice Duricu ili Borovnicu.
 
Kojeg dječjeg, a kojeg odraslog pisca najviše volite?
Opet pitanje «omiljenog» tipa! Trenutno mi je favorit među dječjim piscima Sanja Polak (nekad su to bili Mato Lovrak i Erich Kästner), a od starijih volim Jergovića i Selimovića.
 
Kad je knjižnica otvorena i postoji li suradanja s Gradskom knjižnicom ? Ili knjižnicama drugih škola?
Doista ne znam kada je naša knjižnica počela raditi, nemam taj podatak. Što se tiče suradnje s Gradskom knjižnicom, ona je prisutna kroz sastanke knjižničara Grada Zagreba, a koji se odvijaju prvog utorka u mjesecu. Na tim Informativnim utorcima dolazimo do važnih informacija o izdavaštvu, dobrim i lošim stranama našeg posla i sl. Imamo jako dobru suradnju s jednom od knjižnica u mreži KGZ-a, s Knjižnicom Medveščak. Tamo članovi našeg «Ključa» imaju poseban tretman, a ponekad uređuju i izlog.  
 
U čemu prednjačimo, a što treba unaprijediti u odnosu na druge knjižnice u Zagrebu?
Mislim da prednjačimo u ugodnoj atmosferi, demokratičnosti i sl. Pritom mislim na glasovanje koje se već tradicionalno provodi u listopadu jer tada započinje Mjesec hrvatske knjige. Svake godine učenici slušaju  isti oglas: «Poznat vam je osjećaj da ste u školskoj knjižnici željeli posuditi knjigu koju vam je preporučio prijatelj, ali je niste mogli posuditi jer je nema? «...
Da skratim: učenici viših i nižih razreda dobivaju glasačke kutije u koje trebaju ubaciti papirić s nazivom knjige koju žele vidjeti na polici knjižnice. Knjige koje osvoje najveći broj glasova (1., 2. i 3. mjesto za više i niže razrede, ukupno 6 naslova) kupujemo na Interliberu i to novcem prikupljenim od zakasnina. Tako je učenicima više nije tako teško platiti zakasninu jer su shvatili da im se taj novac ponovno, posredno, vraća. Uz to, osjećaju se i važno budući da i oni imaju utjecaj na kupovinu novih knjiga.
Ono što bih voljela unaprijediti iziskivalo bi i neke novce, pa je to trenutno samo pusta želja, no uglavnom se to odnosi na nabavu novih i zanimljivih knjiga i sve slađih slikovnica, računala u knjižnici, računalni program za knjižnice, bilo što od audio-vizualne građe... Puno je i lektirnih naslova koji nisu zastupljeni u dovoljnom broju primjeraka, pa učenici često ne pročitaju lektiru na vrijeme. Stoga pozivam sve one koji imaju višak takvih knjiga da mi se jave. Često kažem: baš ta knjiga koja ne treba vama, dobro će doći nama!
 
Marino Slatina i Nikola Šerman

CMS za škole logo
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Zagreb / Bogišićeva 13, HR-10000 Zagreb / www.os-sskranjcevic-zg.skole.hr / os-sskranjcevic-zg@os-sskranjcevic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju